Další část plánované VRT má svůj GIS portál. Lidé se mohou vyjádřit k trati přes Vysočinu

Vysokorychlostní jednotka Tango Avril. Foto: TalgoVysokorychlostní jednotka Tango Avril. Foto: Talgo

Portál usnadňuje komunikaci se širokou veřejností.

Společnost AFRY CZ společně se Správou železnic (SŽ) spustila geografický informační systém (GIS portál) projektu vysokorychlostní železniční trati VRT Vysočina I. Veřejnost se přes něj může seznámit s návrhem trasy trati mezi Velkou Bíteší a Brnem a současně se k projektu online vyjádřit.

Podobné portály se staly již základní součástí připravovaných projektů vysokorychlostních tratí. „GIS portál umožňuje interaktivní komunikaci mezi projektovým týmem, investorem a občany. Je to speciální mapová aplikace, díky které můžeme prezentovat aktuální podobu projektu veřejnosti online. Zároveň nám dovoluje jednoduše sbírat podněty a připomínky občanů,“ vysvětluje Karol Dobosz, hlavní inženýr projektu v AFRY CZ. „GIS portál jsme s úspěchem použili během projektování vysokorychlostní trati Moravská Brána I na Olomoucku, kde jsme společně se Správou železnic zodpověděli již přes 100 zadaných připomínek,“ doplňuje.

Trasa RS 1 v úseku Velká Bíteš - Brno. Foto: Správa železnic

Portál je přístupný zde. Přes mapovou aplikaci se může veřejnosti podívat do územních plánů a podrobného technického řešení vedení vysokorychlostní trati. Zároveň umožňuje ke konkrétním bodům na mapě připojit poznámku, námět či připomínku. Ty projektový tým AFRY a Správy železnic analyzuje a vyhodnocuje, podle relevantních podnětů pak projekt upravuje. Jednotlivé dotazy a připomínky projektanti a investor prostřednictvím GIS portálu také zodpovídají.

Zadané náměty v anonymní podobě jsou veřejně přístupné všem uživatelům aplikace. Veřejné jsou samozřejmě i odpovědi projektového týmu.

GIS portál je jedním z nástrojů, který doplňuje naši transparentní a otevřenou komunikaci s veřejností v rámci projektu, na kterém AFRY spolupracuje se Správou železnic na Vysočině a v Jihomoravském kraji. Připomínky a návrhy od místních obyvatel, spolků a samospráv jsou pro nás neocenitelné a přispívají ke zlepšování projektu,“ doplňuje Dobosz.

Tagy AFRY CZ GIS portál Správa železnic VRT Vysočina VRT Vysočina Fáze 1
16 komentářů