D10 u Svijan je již bez omezení. Po dvou letech skončila výměna mostů

Svijanské mosty. Foto: Liberecký krajSvijanské mosty. Foto: Liberecký kraj

Mosty jsou širší pro budoucí cyklostezku.

Společnost Metrostav Infrastructure dokončila téměř po dvou letech výměnu dvou mostů u Svijan přes dálnici D10 a železniční trať Praha – Turnov. Kvůli výměně mostů byla neprůjezdná silnice II/279 mezi Příšovicemi a Svijany, omezen byl také po určitou dobu provoz na D10. Celková hodnota stavebních prací činila 95,7 milionu korun včetně DPH, zhotovitelem byla společnost Metrostav Infrastructure.

Během rekonstrukce byly zdemolovány dva mosty a nahrazeny dvěma novými. Zakázka proběhla v režimu Design & Build, kdy měl zhotovitel na starosti i projektovou dokumentaci. „Samotná výstavba probíhala ve stanovených termínech a systém Design & Build se ukázal jako funkční,“ řekl oblastní ředitel Metrostav Infrastructure Bohumil Rohn.

Nejprve šel k zemi most přes D10, kde omezení začalo loni v květnu. V září se již osazovaly nosníky nové mostovky. Délka přemostění činí 73 metrů. Letos následovala rekonstrukce mostu přes železniční trať Mladá Boleslav – Turnov.

Investorem byl Liberecký kraj. „U obou mostů došlo k rozšíření komunikace. To umožní v budoucnu vybudování cyklostezky mezi obcemi Svijany a Příšovice,“ řekl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje. V současné době bude Liberecký kraj žádat o dotaci z evropských zdrojů na úsek cyklostezky Greenway Jizera mezi Svijany a Turnovem. Jedná se o 10 kilometrů dlouhou část za zhruba 93 milionů korun, která by měla navazovat na před deseti lety dokončenou trasu mezi Líšným, Malou Skálou, Rakousy a Turnovem a také na projekt trasy mezi Líšným a Železným Brodem, kde by mělo být hotovo příští rok.

Svijanské mosty. Foto: Liberecký krajSvijanské mosty. Foto: Liberecký krajSvijanské mosty. Foto: Liberecký krajSvijanské mosty. Foto: Liberecký krajSvijanské mosty. Foto: Liberecký krajSvijanské mosty. Foto: Liberecký kraj
Tagy D10 II/279 Liberecký kraj Metrostav Infrastructure
5 komentářů