Čtyři nehody na přejezdech během 15 hodin. Kritický den završila nehoda na Slovácku

Nehoda na železničním přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: HZS Moravskoslezského krajeNehoda na železničním přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ostatní tři dnešní nehody skončily bez zranění.

Česká železnice zažila jeden z nejhorších dnů z pohledu bezpečnosti. V rozmezí necelých patnácti hodin došlo na čtyřech místech po celé zemi ke čtyřem střetnutím auta s vlakem na železničních přejezdech. Výsledkem je jeden mrtvý a devatenáct zraněných.

Po ranní nehodě v 5:43 u Dolní Lutyně došlo ještě dopoledne k nehodám na přejezdech u Libuně, Rapotic a večer ještě u Kunovic. Na rozdíl od ranní nehody skončily všechny tři ostatní nehody pouze materiálními škodami bez zranění.

Zatím posledním případem je střetnutí osobního automobilu s jednotkou Stadler GTW společnosti Arriva vlaky u Kunovic na Slovácku. Stala se ve 20:11. „Nehoda se obešla bez vykolejení a zranění osob, provoz je zastaven. Automobil skončil v potoce,“ uvedl mluvčí Správy železnic Martin Kavka.

Ke dvěma nehodám pak došlo mezi 10. a 11. hodinou v odlišných částech republiky. V 10:11 se střelo auto na přejezdu s osobním vlakem Českých drah u Libuně na trati Hradec Králové – Turnov. Nehoda se stala na železničním přejezdu bez závor na silnici třetí třídy mezi Podůlším a Zámezím.

Na téměř tři hodiny byl zastaven provoz v 10:26 na trati z Jihlavy do Brna mezi Kralicemi nad Oslavou a Rapoticemi na Třebíčsku. Důvod byl stejný: nehoda na přejezdu. I tato se obešla bez zranění.

Počet nehod na přejezdech loni po dlouhé době klesl. Podle statistik Drážní inspekce loni došlo ke 158 nehodám na přejezdech, o rok dříve ke 166. Zahynulo při nich 24 lidí.

Dnešní den byl mimořádně kritický i z celkového počtu tragických nehod na silnicích. Se sedmi mrtvými při dopravních nehodách je dnešek nejtragičtějším dnem za skoro čtyři a čtvrt roku. Více lidí než dnes, a to osm, zemřelo naposled 11. listopadu 2019. Vyplývá to z měsíčních statistik na webu dopravní policie.

V loňském roce bylo denním maximem při dopravních nehodách pět mrtvých. Takto tragickou bilanci mělo loni sedm dní, naposledy 13. listopad. V roce 2022 zemřelo v důsledku havárií za jeden den nejvýše šest lidí, stejně jako tomu bylo v roce 2020. Pět obětí nehod bylo denním maximem v roce 2021.

Tagy nehody na přejezdech
59 komentářů