Čtyři dny před svou smrtí jmenoval majitel BusLine nového jednatele

Jakub Vyskočil. Foto: FB Jakuba VyskočilaJakub Vyskočil. Foto: FB Jakuba Vyskočila

Michal Hanč může nově jednat za holdingovou firmu, která vlastní jednotlivé dcery celé skupiny.

Majitel společnosti Busline holding Jakub Vyskočil předal jen pár dní před svou smrtí možnost jednat za firmu i jednomu ze svých podřízených manažerů. Ve čtvrtek 5. května jmenoval do funkce jednatele Busline holding provozního ředitele firmy Michala Hanče. Firmu, přes kterou ovládá všechny dcery patřící do skupiny Busline, tak připravil na situaci, kdy by se ocitla jinak zcela bez jednatele. Vyskočil spáchal v neděli sebevraždu.

Vyplývá to z údajů v obchodním rejstříku. Firma na dotazy týkající se personální změny od pondělí nereagovala. Podle notářského zápisu Vyskočil ani u jmenování osobně nebyl, pověřil právního zástupce Jana Seidela. Hanč už působí v jiných dceřiných společnostech Busline, které zajišťují veřejnou dopravu v Libereckém a Královéhradeckém kraji.

Oficiální majitel jednoho z největších autobusových dopravců v zemi spáchal sebevraždu v neděli odpoledne. Podle serveru jcted.cz v autě nedaleko Milevska.

Otec: neunesl tlak Vařila

Měl po sobě zanechat dlouhý dopis na rozloučenou. Jeho otec, herec Ivan Vyskočil, v rozhovoru pro server Zivotvcesku.cz uvedl, že ho k sebevraždě dohnal Jiří Vařil. „Ten důvod byl, že ho pronásledoval jistej Jiří Vařil, kterej mu vykrádal v podstatě firmu, a snažili se to všechno házet na něj. Ale už toho bylo tolik, že to prostě neunesl,“ citoval server Vyskočila. Jeho syn se snažil v poslední době od Vařila oficiálně distancovat, ještě loni ho ale zaměstnával jako poradce.

Jiří Vařil, který ze svého bydliště v Liberci střílí po neznámých lidech, byl se značkou BusLine dlouhodobě spojován jako majitel či šéf firmy. Jeho jméno figuruje v řadě trestních kauz. Vyskočil vlastnil BusLine několik let, není ale jasné, jak se k tak velkému majetku dostal. BusLine je známý také svým napojením na řadu regionálních politiků v Libereckém kraji či pořádáním výletu pro ex předsedu antimonopolního úřadu Petra Rafaje a místní politiky na fotbalový zápas.  Vyskočil byl v řadě Vařilových kauz jedním z klíčových svědků.

Podle vyjádření skupiny nebude mít Vyskočilova smrt na chod jednotlivých společností vliv. „Všechny firmy řídí kompetentní management vybavený příslušnými pravomocemi. Role pana Vyskočila nebyla v běžném řízení společností, ale v nastavování vizí a směrů rozvoje do budoucna. V této roli nám bude pan Vyskočil v budoucnu velmi scházet,“ uvedla firma v prohlášení.

Smrt Vyskočila přišla v době, kdy dopravce čeká zahájení nových velkých kontraktů. Jde o zakázky na zajištění regionální autobusové dopravy v Pardubickém kraji a Jihočeském kraji. Dosud jezdí hlavně v Libereckém a Královéhradeckém kraji. V Pardubickém kraji od června přebírá provoz v oblastech Jevíčsko, Litomyšlsko, Lanškrounsko a Orlickoústecko, v Jihočeském na Táborsku.

Tagy BusLine Jakub Vyskočil Jiří Vařil
31 komentářů