MF DNES: Šéf ÚOHS Rafaj letěl s Vařilem z BusLine na výlet do Amsterdamu

Městskou autobusovou dopravu v Litoměřicích zajišťovala společnost BusLine, později TD Bus. Foto: MěÚ LitoměřiceMěstskou autobusovou dopravu v Litoměřicích zajišťovala společnost BusLine, později TD Bus. Foto: MěÚ Litoměřice

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj se před čtyřmi lety vydal na zápas fotbalistů Jablonce s Ajaxem Amsterdamu

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj se před čtyřmi lety vydal na zápas fotbalistů Jablonce s Ajaxem Amsterdamu nejen s někdejším předsedou Fotbalové asociace Miroslavem Peltou, ale také podnikatelem Jiřím Vařilem. Známá figura českého autobusového byznysu, která stála a podle řady lidí stále stojí za společností BusLine, měla podle policejního protokolu Rafajovi cestu zajišťovat. ÚOHS přitom řeší řadu sporů, v kterých BusLine figuruje.

Na případ upozornila v dnešním vydání MF DNES, která vychází z informací z policejního spisu. Deník Právo už dříve poukázal, že součástí vyšetřování Rafaje ve věci zakázky na mýto je i přístup Rafajova úřadu k tendrům BusLine.

Rafaj MF DNES potvrdil, že na zájezdu skutečně byl. A že si výlet a ubytování neplatil. „Bavil jsem se o tom s Peltou. Že bych tam byl na pozvání Vařila, toho si nejsem vědom. Omlouvám se, už je to dávno. Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ uvedl Rafaj.

MF DNES cituje e-mail Jiřího Vařila z domény busline.cz. „Níže zasílám dle naší domluvy seznam účastníků na Ajax za BL,“ píše Vařil výkonnému řediteli FK Jablonec Petrovi Flodrmanovi. Mezi nimi je na seznamu Petr Rafaj 1 a Petr Rafaj 2. Druhé jméno na seznamu patří jeho dceři. Ta měla podle Rafaje v té době nějaký vztahy s Vařilovými. Jeho dcera byla i v rozkladové komisi ÚOHS.  Nyní je náměstkyní ředitele pro informatiku ve VZP.

BusLine v poslední době napadal například tendr v Plzeňském kraji. Podání stáhl, poté se objevila informace, že Arriva si jako vítěz soutěže na část výkonů najme právě Busline. Na podnět Busline nedávno zrušil ÚOHS soutěž ve Zlínském kraji. ÚOHS posvětil například i zakázku Busline v České Lípě, kterou napadla tehdejší opozice. „Skupina BusLine se nebude vyjadřovat k obsahu mailové komunikace jednoho ze svých bývalých spolupracovníků,“ uvedl Jakub Vyskočil, který je oficiálně vlastníkem Busline.

Tagy BusLine Jiří Vařil Petr Rafaj ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
11 komentářů