Policie stíhá další firmy z holdingu BusLine pro podezření z pletich při veřejných zakázkách

Autobus MHD v Jablonci nad Nisou. Foto: Regionální rada NUTS2 SeverovýchodAutobus MHD v Jablonci nad Nisou. Foto: Regionální rada NUTS2 Severovýchod

Informace o trestním stíhání přichází v době, kdy v Jablonci nad Nisou vybírají provozovatele MHD. Dosud ji provozuje stíhaná společnost.

Národní centrála proti organizovanému zločinu rozšířila počet stíhaných firem v kauze autobusových zakázek v Libereckém kraji o další dvě společnosti skupiny BusLine. Konkrétně jde o provozovatele městské hromadné dopravy BusLine MHD Jablonecko a BusLine MAD Česká Lípa. V případě Jablonce nad Nisou přichází informace v době, kdy město řeší provozovatele MHD od února příštího roku.

Vyrozumění o zahájení trestního stíhání dorazilo na českolipskou a jabloneckou radnici na sklonku září, i když je na něm současně uvedeno, že k zahájení stíhání došlo už na konci července. Mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová přijetí vyrozumění bez dalších detailů potvrdila. Podle mluvčí BusLine holding Nikoly Bradíkové jde o sdělení z doby, kdy trestní stíhání oznámil hejtman Libereckého kraje. Stejný je i trestný čin, z kterého jsou firmy podezírány: pletichy při veřejné zakázce. „Jde o čin BusLine a.s., který samozřejmě skupina BusLine popírá a který pro jistotu policejní orgán rozšířil na všechny možné společnosti,“ řekla Bradíková. BusLine a.s. byl přejmenován na Witbystar, oficiálně s BusLine holding již nic nemá.

Prezentace autobusů Solaris v Jablonci nad Nisou. Zcela vlevo Jiří Vařil, někdejší šéf BusLine, nyní dopravně-ekonomický analytik Jakuba Vyskočila. Ten je oficiálním majitelem BusLine Holding. Foto: Petr Mikula

Prezentace autobusů Solaris v Jablonci nad Nisou. Zcela vlevo Jiří Vařil, někdejší šéf BusLine, nyní dopravně-ekonomický analytik Jakuba Vyskočila. Ten je oficiálním majitelem BusLine Holding. Foto: Petr Mikula

BusLine MHD Jablonecko a BusLine MAD Česká Lípa spadá majetkově pod BusLine holding. V Jablonci se firma dostala k provozu MHD bez soutěže, v České Lípě díky smlouvě uzavřené před dvěma lety bývalým vedením v den konání komunálních voleb.

V případě Jablonce nad Nisou smlouva končí v lednu příštího roku a město stále neví, kdo bude novým provozovatelem MHD. BusLine MHD Jablonecko se do soutěže nepřihlásil, tendr nakonec město po průtazích u antimonopolního úřadu zrušilo. Město oslovilo řadu dopravců s nabídkou provozu MHD, jak uspělo, zatím není jasné. Další postup chce město představit tento čtvrtek na jednání zastupitelstva. Ve zrušené soutěži nabídla nejnižší cenu společnost About Me.

Tagy Busline MAD Česká Lípa Busline MHD česká lípa Jablonec nad Nisou NCOZ pletichy
6 komentářů