ČSA slaví 99 let, do jubilejního roku vstupují se dvěma letadly a linkami

Airbus A319 OK-REQ Českých aerolinií. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comAirbus A319 OK-REQ Českých aerolinií. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

S dvěma letadly pátý nejstarší dopravce aktuálně létá jen do Paříže a Hurgady.

České aerolinie dnes slaví 99 let od svého založení. Pátá nejstarší fungující letecká společnost na světě je tak pouhý rok od dosažení historického milníku sta let. ČSA silně zasáhly dopady epidemie koronaviru, dopravce musel zrušit velké množství spojů. Kvůli ztrátám předloni propustil kolem 300 pracovníků. Loni v únoru firma oznámila úřadu práce záměr propustit až všech 430 zaměstnanců. ČSA byly od loňského března v úpadku, následně soud povolil jejich reorganizaci, která byly úspěšná. Firma splnila podstatné části plánu včetně uhrazení části dluhů.

Do společnosti vstoupil letos podle podmínky nový investor, kterým se stala v lednu založená Prague City Air, kterou vlastní majitelé Smartwings Group Jiří Šimáně a Roman Vik. Kvůli krizi se zmenšila flotila letecké společnosti, aktuálně vlastní jen jediný Airbus A319. Stroji s registrací OK-REQ navíc hrozí prodej a rozebrání na náhradní díly. Druhý letoun, Airbus A320 s registrací OK-HEU si ČSA pouze pronajímá.

ČSA od jara plánují do flotily zařadit dvě letadla A320,“ uvedla nedávno mluvčí skupiny Smartwings Vladimíra Dufková. Mělo by jít o několikaletý operativní leasing. Příští rok by se ve flotile měla objevit i první nová letadla Airbus A220-300. České aerolinie provozovaly ještě v letní sezóně 2017 pravidelné linky do 50 destinací v 25 zemích Evropy a Asie. Aktuálně létají jen do Paříže a Hurghady.

V den 99. narozenin, tedy 6.10.2022, obsloužily ČSA pouze linku do Paříže na Letiště Charlese de Gaulla. Na let OK760 byl nasazen stroj s registrací OK-REQ, na jehož palubě cestovalo 99 pasažérů. Zpět do Prahy pak přiletělo 116 cestujících.

Výroční let Českých aerolinií z Prahy do PařížeVýroční let Českých aerolinií z Prahy do Paříže
Foto: Matěj BrundaPalubní servis na výročním letu Českých aerolinií z Prahy do Paříže v Business třídě
Foto: Matěj Brunda
Tagy České aerolinie ČSA
43 komentářů