Českým drahám přibyly čtyři miliony cestujících, předcovidová čísla jsou ještě daleko

Cestující ve vlaku ČD. Pramen: České dráhyCestující ve vlaku ČD. Pramen: České dráhy

Největší nárůst zájmu hlásí České dráhy u mezistátní dopravy, která se již dostala nad úroveň roku 2019.

Služeb Českých drah využilo v prvním pololetí 79 milionů cestujících, což je o pět procent (cca 4 miliony) více než v prvním pololetí loňského roku. Největší nárůst zájmu hlásí České dráhy u mezistátní dopravy.

„Na mezistátních linkách už přepravujeme více cestujících než v roce 2019. Za oživením jsou hlavně turisté ze zahraničí včetně těch ze zámoří, například z Ameriky. Mezi hlavní důvody patří přetrvávající odložená poptávka po zahraničních dovolených a obecně se zvyšující popularita železniční přepravy pro účely volnočasových mezinárodních cest,“ uvedl šéf ČD Michal Krapinec.

Ve vnitrostátní dopravě se podle něj nejrychleji vracejí cestující na linkách, „kde jsou v provozu moderní vlaky, nové služby a zkracují se cestovní časy“. Mezi takové linky patří například Západní nebo Jižní expresy. „V regionální přepravě evidujeme zvýšení počtu cestujících v tarifech integrovaných dopravních systémů jako důsledek jejich rozšiřování v dalších regionech,“ doplnil Krapinec.

K posledním předcovidovým číslům z roku 2019 mají nicméně dráhy ještě daleko. V prvním pololetí roku 2019 přepravily 91,6 milionu cestujících. Čísla se ovšem dají těžko porovnávat, je možné, že se k nim ČD už nevrátí. Důvodem je postupující liberalizace české železnice, velká vlna přebírání linek konkurencí nastala právě koncem roku 2019. České dráhy přišly o řadu rychlíkových a regionálních linek.

„Zájem o cestování je stále částečně ovlivněn změnou návyků z doby pandemie, kdy přetrvává větší míra práce z domu a více se využívají videokonference, než tomu bylo před rokem 2020,“ doplnily České dráhy.

Tagy České dráhy cestující 2023 pasažéři počty cestujících na železnici
58 komentářů