České dráhy zdraží od prosince jízdenky, navýšení kopíruje jednotný tarif

Vlakový personál ČD. Pramen: České dráhyVlakový personál ČD. Pramen: České dráhy

U jednoho typu jízdenky dojde od prosince ke zlevnění.

Cestování vlakem Českých drah podraží.  Od změny jízdního řádu v prosinci zvýší dopravce svůj tarif v průměru o 9,5 %. Zdražení je ve stejné výši, s jakou se mění ceník Systému jednotného tarifu a jízdenek OneTicket.

Zdražení dnes oznámil dopravce v tiskové zprávě. „Úprava reflektuje vývoj inflace i rostoucí ceny vstupů za uplynulý rok např. v oblasti údržby, nafty, ceny náhradních dílů a dalších položek, které ovlivňují náklady na zajištění dopravy,“ vysvětlil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

OneTicket podraží. Roční bude stát přes 30 tisíc korun

Zlevnění u desetidenní jízdenky

Úprava cen v tomto rozsahu se promítne do všech nabídek, které jsou založeny na kilometrickém tarifu, např. Flexi základních jízdenek, Traťových jízdenek, Traťových jízdenek region atp. Konkrétní příklady změn u Flexi základního jízdného, tedy základního jízdného bez slev, jsou uvedeny v tabulce.

Úprava cen základního tarifu ČD

Flexi základní jízdné (jízdné bez slev)

vzdálenost

současná cena

nová cena

rozdíl

10 km

31 Kč

34 Kč

+ 3 Kč

45 km

92 Kč

101 Kč

+ 9 Kč

100 km

188 Kč

205 Kč

+ 17 Kč

Zároveň dojde od 10. prosince ke snížení ceny 10denní traťové jízdenky. Nadále řada občanů využívá v různém rozsahu možnost práce z domova. České dráhy chtějí u těchto osob podpořit cestování železnicí a nabízejí 10denní traťovou jízdenku, kterou využijí v libovolných 10 dnech během měsíční (30denní) platnosti pro cesty např. mezi domovem a svým zaměstnavatelem. Výpočet ceny bude u této jízdenky upraven tak, že dojde k jejímu mírnému zlevnění oproti cenám roku 2023.

Ceny Flexi zvýhodněných jízdenek a Vázaných jízdenek budou i nadále reagovat na poptávku po cestování. Jejich aktuální cena je závislá např. na době nákupu před cestou, poptávce po cestování na dané lince, resp. daným spojem, a na dalších faktorech, které se do ceny dynamicky promítají. V reakci na tyto faktory bude zvýšení cen u těchto nabídek pružné a v rozsahu do 9,5 %. Aktuální ceny ve chvíli nákupu jsou k dispozici např. v e-shopu nebo v aplikaci Můj vlak a jsou vždy nižší než Flexi základní jízdné.

České dráhy budou prodávat jízdenky dle současných cen až do půlnoci 9. prosince 2023, a to včetně dvouměsíčního předprodeje. V případě nákupu jízdenek v předprodeji tak bude možné cestovat ještě na začátku února za původní ceny a v případě nákupu např. čtvrtletní jízdenky mohou cestující jezdit za současné ceny až do května příštího roku.

Tagy České dráhy tarif Českých drah
187 komentářů