České dráhy si půjčily dalších téměř sedm miliard od Eurofimy na nákup nových jednotek

Jednotka RegioPanter ve stanici Ostrava-střed. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.czJednotka RegioPanter ve stanici Ostrava-střed. Foto: Vojtěch Očadlý / Zdopravy.cz

Nový úvěr je vázán na nákup nových jednotek RegioPanter a RegioFox.

Nákup až stovky nových jednotek RegioPanter od Škody Group a 22 motorových jednotek RegioFox od polské Pesy budou České dráhy financovat z nového úvěru od společnosti Eurofima.

O desetileté půjčce v hodnotě 6,903 miliardy korun informovala Eurofima na svých stránkách. Dopravce je jedním z akcionářů neziskové organizace, která se zabývá financováním kolejových vozidel. Akcionáři jsou státní dopravci z celé Evropy. Už v lednu České dráhy uvedly, že si u Eurofimy díky nové smlouvě o úvěru mohou půjčit až 639 milionů eur na 20 let.

Pro dopravce ta půjde o další navýšení zadluženosti. Výši úroku Eurofima nezveřejnila. V minulosti bylo financování přes tuto společnost výhodnější než dluhopisy. Dopravce v minulosti už několikrát úvěr od Eurofimy využil, například na nákup lokomotiv 380.

Nový úvěr přichází jen pár týdnů před tím, než České dráhy budou muset splatit dluhopisy ve výši 400 milionů eur. Ty by měly z velké části zaplatit nové dluhopisy v hodnotě 500 milionů eur vydané loni na podzim.

České dráhy mají aktuálně dluhy v hodnotě 52 miliard korun. „Zadlužení Českých drah ještě chvíli poroste do bodu zlomu, kdy se křivka zadlužení narovná, a začne se snižovat,“ řekl minulý týden Michal Krapinec v podcastu Cesty Zdopravy.cz.

Tagy České dráhy Eurofima RegioFox RegioPanter
64 komentářů