České dráhy převzaly poslední RegioPanter pro Vysočinu, na trati do Kolína se zatím nerozjedou

Poslední RegioPanter 650.2. pro Vysočinu. Foto: České dráhyPoslední RegioPanter 650.2. pro Vysočinu. Foto: České dráhy

Na Vysočinu brzy zamíří nové jednotky RegioFox.

České dráhy mají už všech šest dvouvozových jednotek RegioPanter řady 650 pro provoz na Vysočině. Převzetí posledního vozidla oznámily České dráhy v tiskové zprávě. Jezdit zatím budou mezi Havlíčkovým Brodem a Žďárem nad Sázavou a Jihlavou a Havlíčkovým Brodem. První začaly jezdit na Vysočině v dubnu.

K nasazení jednotek i na osobní vlaky na trati mezi Havlíčkovým Brodem a Kolínem dojde až v září. „Ze strany Správy železnic je nutné posunout neutrální pole (úsek bez napájení elektřinou) trakčního vedení v zastávce Sázavka. V jeho současné poloze by nebyl možný rozjezd jednotky kvůli umístění sběrače proudu uprostřed soupravy,“ vysvětlil mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Nové elektrické jednotky určené pro Kraj Vysočina vyrábí Škoda Group. Mají kapacitu 140 míst k sezení. Jsou nízkopodlažní, klimatizované, mají moderní audiovizuální informační systém a díky wi-fi připojení, elektrickým zásuvkám, USB portům nebo sklopným a rozkládacím stolkům lze čas na cestě využít například k práci, studiu nebo sledování filmů. Ve vlaku jsou k dispozici také zásuvky na dobíjení baterií elektrických invalidních vozíků nebo elektrokol. Mají prostor pro přepravu jízdních kol a kočárků. Jednotky jsou vybaveny evropským vlakovým zabezpečovačem ETCS a komunikačním systémem GSM-R.

České dráhy v rámci smlouvy s Krajem Vysočina investují do nákupu nových vozidel a zásadního zvýšení komfortu cestování přes 1,5 miliardy korun. Kromě zmíněných RegioPanterů brzy vyjedou na tratě Vysočiny nové motorové jednotky RegioFox od společnosti PESA Bydgoszcz. Po dodání těchto jednotek budou všechny elektrické a více jak 85 procent motorových vlaků v Kraji Vysočina zajištěno moderními soupravami (RegioPanter, RegioFox, RegioSpider).

RegioPanter 650.2. pro Vysočinu. Foto: České dráhyNové jednotky RegioPanter v Jihlavě. Pramen: České dráhyNové RegioPantery 650.2 v Jihlavě. Pramen: České dráhyNová jednotky 650 RegioPanter pro Kraj Vysočina. Foto: České dráhyNová jednotky 650 RegioPanter pro Kraj Vysočina. Foto: České dráhyNová jednotky 650 RegioPanter pro Kraj Vysočina. Foto: České dráhy
Tagy 650.2 České dráhy Kraj Vysočina RegioPanter Škoda Group
75 komentářů