České dráhy hlásí nárůst počtu cestujících, čísla před pandemií jen tak nedoženou

Cestující v pendolinu. Foto: České dráhyCestující v pendolinu. Foto: České dráhy

Podle dopravce přibývá cestujících nejrychleji tam, kde jsou nasazovány nové vlaky.

České dráhy loni přepravily o 4,6 % více cestujících než v roce 2022. Výsledky dopravce v objemu přepravených cestujících dál zaostávají za čísly z roku 2019, kdy firma přepravila nejvíce lidí v historii.

Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků dopravce. V roce 2023 přepravily České dráhy 164,4 milionu cestujících, kteří ve spojích národního dopravce najezdili 8,068 miliardy kilometru. Průměrná přepravní vzdálenost byla 49,1 kilometru, byla tak shodná prakticky jako v roce 2022.

Nejrychleji rostl počet cestujících na mezistátních linkách a také tam, kde jsme nasadili v uplynulých letech nová vozidla nebo kde došlo k významnému zkrácení cestovních časů. Ke zlepšení ale nedochází pouze u vlaků dálkové a mezinárodní dopravy. Jsou mezi nimi i regionální vlaky. Takovým příkladem úspěšné linky jsou spěšné vlaky mezi Plzní a Karlovými Vary, pro které v příštích letech pořídíme další dvě elektrické jednotky pro zvládnutí rostoucího zájmu cestujících,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah. Pořízení jednotek je požadavkem Plzeňského kraje jako objednatele.

Nejvíce cestujících v historii přepravily České dráhy v roce 2019 – 182 milionů. V tiskové zprávě dopravce připouští, že rekord jen tak nepřekoná.

Vytížení většiny našich vlaků je už na předcovidové úrovni, a na některých linkách, hlavně těch mezinárodních, už dokonce přepravujeme více cestujících než v roce 2019. Celková čísla však nelze srovnávat s hodnotami roku 2019, neboť v mezidobí došlo ke změnám dopravců na některých linkách a provozních souborech. Šlo především o trasy, které zákazníci využívají pro cesty na kratší vzdálenosti. To ilustruje loňská průměrná cestovní vzdálenost, která je vyšší než v roce 2019,“ vysvětluje Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu Českých drah.

 

Ukazatel

rok 2022

rok 2023

počet cestujících (v mil.)

157,1

164,4

přepravní výkon (mil. oskm)

7 710

8 068

průměrná přepravní vzdálenost (v km)

49,1

49,1

 

Tagy České dráhy
64 komentářů