České dráhy dostanou na jihu Čech novou smlouvu, přivezou dalších pět panterů

Jihočeský RegioPanter, nádraží České Budějovice, červen 2022. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJihočeský RegioPanter, nádraží České Budějovice, červen 2022. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Výhodnost má tkvět v tom, že dráhy nové jednotky pořídí na základě rámcové smlouvy se Škodou Transportation na 50 jednotek, tedy za ceny z roku 2019.

České dráhy v Jihočeském kraji získají delší jistotu působení na zdejších elektrifikovaných tratích, než mají dosud. Rada kraje minulý týden schválila novou smlouvu se státním dopravcem na dalších deset let. Podle nové smlouvy by se mělo jezdit od prosince, jde o přímé zadání bez soutěže. Smlouva ještě 9. listopadu zamíří do zastupitelstva.

Zároveň jde o ojedinělý postup, neboť ČD mají na jihu Čech zánovní desetiletou smlouvu. Na jejím základě provozují v kraji elektrické vlaky od prosince 2019; pořídily přitom deset nových RegioPanterů, které byly dodány loni. Celkem tak v kraji jezdí (včetně čtyř starších) 14 těchto elektrických jednotek.

Nová smlouva počítá s pěti dalšími RegioPantery, které by měly do kraje dorazit v polovině příštího roku. Podle ČD i podle kraje jsou potřeba k zajištění veškerého provozu „pod dráty“ (vyjma Bechyňky) moderními vlaky. Dodatečná pětice RegioPanterů má obsluhovat tratě České Budějovice – Horní Dvořiště a Rybník – Lipno.

K akvizici pěti nových RegioPanterů je podle loňského materiálu pro zastupitelstvo nejvýhodnější rozvázat dosavadní smlouvu a uzavřít s Českými drahami smlouvu novou. Drahám se tak jistota působení v elektrické trakci v Jihočeském kraji prodlouží o čtyři roky.

Podle pravidel Evropské unie lze přitom zakázku na dopravní obslužnost na železnici zadat bez soutěže maximálně na deset let. Poslední desetileté smlouvy bez soutěže lze přitom zadat nejpozději před koncem roku 2023, k čemuž právě kraj směřuje.

„Nové jednotky umožní přímé vedení vlaků České Budějovice – Lipno nad Vltavou, kdy tak dojde ke zvýšení komfortu cestujících, rychlosti, bezpečnosti (jednotky budou vybaveny z výroby zabezpečovacím systémem ETCS, které by bylo jinak nutné dodat za vyšší cenu do stávajících vozidel),“ stojí mimo jiné v dokumentu pro zastupitelstvo z loňského roku.

Výhodnost má tkvět v tom, že dráhy nové jednotky pořídí na základě rámcové smlouvy se Škodou Transportation na 50 jednotek, tedy za ceny z roku 2019.

Tagy České dráhy Jihočeský kraj
67 komentářů