ČD Cargo si půjčí sedm lokomotiv Siemens Vectron kvůli expanzi v zahraničí

Lokomotivy Siemens Vectron pro ČD Cargo. Foto: ČDCLokomotivy Siemens Vectron pro ČD Cargo. Foto: ČDC

Dopravce si lokomotivy pronajal i jako náhradu za zpožděnou dodávku hnacích vozidel od Bombardieru.

Společnost ČD Cargo na jeden rok rozšíří svoji flotilu o sedm interoperabilních lokomotiv Siemens Vectron. Prvních pět pronajatých od Alpha Trains už dorazilo do depa v Ústí nad Labem, k převzetí má dojít na začátku příštího týdne. U dalších dvou finalizuje ČD Cargo smlouvy.

Jde o výsledek soutěže vyhlášené v prosinci loňského roku. Společnost zde dopředu definovala parametry, za kterých si hnací vozidla půjčí a prostřednictvím elektronické aukce získala nejlepší nabídky. „Potřebujeme další moderní lokomotivy. Dodávka nových strojů od Bombardieru nabírá zpoždění a současně se nám daří získávat nové zakázky v zahraničí. Proto jsme se rozhodli jít cestou krátkodobého pronájmu,“ vysvětlil předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth.

ČD Cargo v posledních třech letech získalo licence pro provoz ve všech okolních zemích, vlaky mohou od října loňského roku zajíždět i do Maďarska. Státní nákladní dopravce tím získal výhodu na přepravu ucelených vlaků napříč více zeměmi.

I proto se před časem rozhodl k velkému nákupu elektrických interoperabilních lokomotiv. Kromě již dříve zakoupených lokomotiv Siemens Vectron má převzít celkem deset lokomotiv TRAXX MS3 od Bombardieru. Ty jsou již vyrobeny, ale výrobce stále nezískal všechna potřebná povolení k provozu.

Tagy Alpha Trains ČD Cargo Siemens Vectron Top
54 komentářů