ČD Cargo už má licenci i pro Maďarsko, přepravy na ni zahájí v příštích týdnech

Vlak ČD Cargo Marie Terezie. Autor: ČD CargoVlak ČD Cargo Marie Terezie. Autor: ČD Cargo

Česká skupina ČD Cargo získala licenci pro provoz na maďarských kolejích.

ČD Cargo završilo své úsilí o získání zahraničních licencí v nejbližším středoevropském okolí, když po Polsku, Rakousku, Německu a Slovensku uspělo i v Maďarsku. Od 1. října je plnohodnotným dopravcem na maďarské železniční síti dceřiná společnost CD Cargo Hungary.

„Přepravy na vlastní licenci by měly být zahájeny v nejbližších týdnech. Nová společnost má k dispozici hungarizované „laminátky“ řad 230 a 240, stejně jako lokomotivy řady 742 pro obsluhu neelektrifikovaných tratí,“ napsala společnost na svém webu. Do Maďarska bude dopravce jezdit také s lokomotivami řady 363.5 a 753.6 (bizon).

ČD Cargo se rozhodlo pro expanzi na zahraniční trhy před několika lety. Označilo ji za svůj strategický cíl. Postupně tak začalo opouštět model spolupráce se zahraničními partnery a začalo usilovat o vlastní licence. V některých zemích přímo pro mateřskou firmu, jinde licenci získala místní dcera.

„Maďarsko je další logický krok při expanzi dopravních služeb ČD Cargo do zahraničí. Prodlužujeme tedy přepravní rameno pro stávající přepravy z a do ČR o maďarský řez, postupně zahajujeme podnikatelské aktivity i v maďarském vnitrozemí a velké plus vidím v možnosti navázat na maďarský úsek přímo tranzitem přes Rakousko,“ řekl výkonný ředitel ČD Cargo Tomáš Tóth. Podle něj takové trasování může usnadnit vyhnutí se kapacitně omezené trase přes Děčín. Už v září ČD Cargo začalo s přepravou aut ze Slovenska do Německa přes Rakousko. „Potenciál na maďarském trhu vnímáme především v oblasti kombinované dopravy a obilovin. Zajímavé jsou i přepravy dřevní hmoty,“ dodal Tóth.

V červnu 2017 získala společnost vlastní licenci pro Rakousko, šlo o vůbec první zahraniční licenci pro tuto dceru Českých drah. První přepravu ve vlastní režii pak uskutečnila v březnu 2018. Rychleji to šlo od získání licence k prvnímu vlaku v Německu. ČD Cargo vypravilo pod vlastní licencí první vlak do Německa letos začátkem dubna, přesně měsíc po obdržení „papírů“. Proces získání německé licence nicméně trval celý rok.

V Polsku, na Slovensku a v Maďarsku licence drží dceřiné společnosti ČD Cargo: CD Cargo Poland (do roku 2017 Koleje Czeskie), CD Cargo Slovakia a CD Cargo Hungary. Na Slovensko začala česká skupina jezdit na vlastní licenci letos v červnu, když ukončila spolupráci s místním partnerem Carborail. Nyní tedy došlo i na Maďarsko.

 

Tagy ČD Cargo licence Maďarsko Top
50 komentářů