Přehledně: Brno čekají kritické měsíce v dopravě, k uzavírkám přibude omezení na D1 i neprůjezdný tunel

Nový most přes Tomkovo náměstí. Foto: ŘSDNový most přes Tomkovo náměstí. Foto: ŘSD

Jde o akce různých investorů, které podle města nejde vždy koordinovat.

Začátek srpna přinese v Brně další velké omezení. K již stávajícím stavbám začnou práce na rozšiřování D1 mezi křižovatkami Brno-centrum (exit 194) a Brno-jih (exit 196). Ty omezí průjezd dálnicí. Současně začnou ve městě další plánované stavy.

„Dopravní situace v Brně není jednoduchá a bohužel už nyní víme, že řada komplikací nás ještě čeká. Je velmi obtížné vše zkoordinovat tak, jak bychom si přáli, protože nestaví jen město, ale také kraj nebo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), a do provozu zasahují i některé projekty soukromých subjektů. Situaci ztěžuje i proces výběru zhotovitele, který se často zdrží a celý projekt se pak posouvá na časové ose zcela jinam. A ovlivňuje nás i to, pokud některý ze subjektů získá větší finanční podporu, než očekával, a proto se pustí do více projektů v jednom roce. Prosím proto účastníky provozu i nadále o trpělivost,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

V případě rozšíření D1 začne první etapa na počátku srpna. „Dálnice se zúží, ale stále zůstanou zachovány dva jízdní pruhy v každém směru. Uzavřeny budou nájezdové rampy na dálnici ve směru na Ostravu z ulice Vídeňské a ve směru na Prahu z ulice Hněvkovského. Rozšíření by mělo být hotové v roce 2025,“ upřesnil ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

Komplikace v tunelu i v oblasti Poříčí

V Brně současně pokračují další velké stavby ŘSD na Velkém městském okruhu. Jde o Tomkovo náměstí – Rokytova, Bauerovu  a  Žabovřeskou. V případě Žabovřeské dojde od 1. do 22. srpna k uzavření od výjezdu z Pisáreckého tunelu po Bráfovu.

Neprůjezdný bude i tunel Hlinky pro směr do centra a provoz se převede přes křižovatku Hlinky–Pisárecká. Pokračuje také stavba protipovodňových opatření v oblasti Poříčí (momentální uzavírka platí do 31. srpna, poté budou následovat další fáze) nebo oprava mostu Otakara Ševčíka (přesunutí prací na druhou polovinu mostu se předpokládá na jaře příštího roku).

Kompletní uzavírka Trnité

Řada staveb byla zahájena na začátku léta. To se týká například prodloužení tramvajové trati na Merhautově (současná etapa potrvá do 10. září, celá rekonstrukce do konce roku 2024), opravy vozovky na Sportovní (do 7. srpna), prací na dilatačních závěrách mostů na Hradecké (do 31. srpna) či oprav povrchů a zastávky na Štursově (do 15. října). Do konce srpna také poběží rekonstrukce kanalizace a vodovodu na Bohunické nebo uzavírka jízdního směru do Bystrce po Staré dálnici v úseku Veselka–Žebětínská. Do 13. srpna budou dělníci opravovat povrchy na Vídeňské.

Vedle toho ještě letos začnou další projekty. Od 5. do 31. srpna bude Ředitelství silnic a dálnic opravovat povrchy na Opuštěné a Zvonařce. Z obou ulic bude zakázané levé odbočení v obou směrech, provoz bude zachován v režimu 1+1 (jeden jízdní pruh v každém směru). Trnitá bude v termínu 19.–31. srpna uzavřená zcela. Kvůli souběhu s pracemi na Paláci Trnitá navíc od 19. do 24. srpna nebude umožněn vjezd do Vaňkovky ani výjezd z ní právě na této straně.

Bystrckou řidiči v souvislosti s prodlužováním vodovodního řadu projedou od 2. do 3. září pouze ve směru do centra. V druhé polovině roku se zcela uzavře sjezd z Hradecké na Hapalovu ve směru do centra. Ředitelství silnic a dálnic zde bude sanovat opěrnou zeď. Souvislá oprava povrchů čeká v září Žebětínskou, od 1. září do 31. října pak Mikulčickou a od 11. září do 11. října Chironovu. V termínu 1. října 2023 – 30. listopadu 2024 se bude na Gajdošově kvůli rekonstrukci kanalizace, vodovodu a komunikace jezdit v režimu 1+1.

Plán akcí v Brně na rok 2025 –  připravované stavby a jejich investoři

Připojení rozvojových lokalit podél Jihlavské na horkovod – Teplárny Brno
Rekonstrukce Údolní od Husovy po Úvoz – Brněnské komunikace
D1 01191.A MÚK Brno-jih – Ředitelství silnic a dálnic
II/374 Brno, Černovická – Správa a údržba silnic JMK
Odstranění havarijního stavu vodovodu Olomoucká (úplná uzavírka nad Černovičkami) –   Brněnské vodárny a kanalizace
Ostravská – most 50-002 přes Černovičky a most 50-003 přes Bělohorskou – Ředitelství silnic a dálnic
D1 01313, připojení brněnské průmyslové zóny Černovická terasa na dálnici – Ředitelství silnic a dálnic
Úprava tramvajové trati Zábrdovická, dopravní napojení Šámalovy – město Brno
Okružní křižovatka silnic II/430 a III/15283 a MK – Bedřichovická, Hviezdoslavova – Správa a údržba silnic JMK

Tagy brno D1 rozšíření D1
58 komentářů