Boj s graffiti: Středočeský kraj znásobil pokuty za špinavé vlaky, ČD hlásí úspěšný odchyt vandalů

Čištění jednotky CityElefant od graffiti. Pramen: České dráhyČištění jednotky CityElefant od graffiti. Pramen: České dráhy

Součástí opatření proti vandalům jsou polepy ochrannými fóliemi nebo nový kamerový systém.

České dráhy získaly novou motivaci, jak se více bránit před vandaly se spreji. Středočeský kraj jim výrazně navýšil sankce pro případ, že cestující veze souprava pošpiněná graffiti.

Téma vandaly znečištěných vlaků začali kraj a dopravce letos výrazně řešit. Podle nového dodatku ke smlouvě může pokuta za přistavení posprejovaného vlaku dosáhnout 3 nebo 10 tisíc korun za vozidlo a den podle rozsahu „trestných bodů“. Dosud je tato částka 500, resp. 1 500 korun.

Radní pro dopravu Středočeského kraje Petr Borecký navýšení pokut vysvětluje tím, že kraj výrazně dopravci přidal na to, aby vlaky jezdily čisté. „Dali jsme drahám podmínku, že dáme velké peníze do toho, aby byly vlaky čisté, ale zároveň chceme, aby byly sankce násobně vyšší, než tam léta nechávali naši předchůdci,“ vysvětlil Borecký.

Kraj Českým drahám přidá na větší čistotu vlaků 230 milionů korun během tří let. Jde o peníze na vyčištění interiérů a exteriérů do léta příštího roku a vybavení ochrannými fóliemi. Do roku 2026 mají být vlaky vybaveny kamerami s vysokým rozlišením. Dopravce se zavázal k posílení hlídek ve večerních vlacích a ostrahy v depech. Akce je ve smlouvě označena jako Čisté vlaky.

Posílení hlídek

Intenzivnější boj proti sprejerům oznámily kraj a České dráhy letos v červnu. Jde přitom o nákladnou záležitost. Odstranění graffiti o ploše 150 metrů čtverečních z jednotky CityElefant (bez ochranného laku či polepu) trvá 8 až 10 hodin a vyjde na 150 tisíc korun. Pětičlenný tým při tom spotřebuje 40 kilogramů odlakovače a 2 000 litrů vody. Práce se dělá ručně.

Psi, kamery, nová hala a častější čištění. České dráhy chtějí přidat v boji proti graffiti

České dráhy spustily i marketingovou kampaň proti podobnému vandalismu. „Celkový počet posprejovaných vlaků je v porovnání s minulým rokem obdobný, ale jednotky s antigraffiti polepem nebo postřikem se snadněji čistí. Doba čištění se razantně zkrátila a k čištění se nemusí používat takové množství chemických látek,“ řekl mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Podle něj se díky většímu počtu střežených míst a spolupráci s bezpečnostní agenturou se nám podařilo chytit i několik sprejerů. „Někteří vandalové byli chyceni i zaměstnanci ČD. Posilujeme také bezpečnostní hlídky v ranních a večerních spojích, které střeží vlaky před vandaly a zároveň pomáhají vlakovému personálu při řešení situací s problémovými cestujícími, například asistují při vyloučení osob z přepravy,“ dodal Kubát.

Tagy České dráhy čisté vlaky graffiti Středočeský kraj
131 komentářů