Boeing ohlásil další čtvrtletí ztrát, mluví se o propuštění až 30 tisíc lidí

Boeing 777X. Foto: BoeingBoeing 777X. Foto: Boeing

Boeingu rychle ubývá hotovost na účtech, firma chystá propouštění 30 tisíc lidí.

Podle očekávání dnes ohlásil americký výrobce letadel Boeing další čtvrtletní ztrátu. I když na první pohled oproti předchozímu čtvrtroku došlo ke zlepšení, při bližším zkoumání se čísla tak pozitivně nejeví.

Za období od července do září firma prodělala 466 milionů dolarů, což je výrazné zpomalení oproti ztrátě za druhé čtvrtletí ve výši 2,4 miliardy dolarů. Výnosy se meziročně snížily o 29 procent na 14,14 miliardy dolarů. Loňské třetí čtvrtletí byl Boeing ještě v zisku.

Podstatně větším varováním je úbytek hotovosti: firma propálila za poslední tři měsíce 4,8 miliardy dolarů. Za devět měsíců prodělala už přes 6 miliard dolarů.

Boeing do ztrát nejprve dostalo uzemnění letadel 737 MAX, následně pandemie koronaviru, která prudce oslabila poptávku po létání. Řada dopravců kvůli tomu vyjednává odložení dodávek letadel.

Slabší poptávka povede i k zeštíhlení firmy. Už na počátku října firma oznámila koncentraci výroby Boeingu 787 pouze do jednoho závodu, dnes firma přišla s plánem propustit 30 tisíc lidí do konce roku 2021. Aktuálně firma zaměstnává 161 tisíc lidí.

Tagy boeing
6 komentářů