Boeing končí s výrobou dreamlinerů v Seattlu, budou jen z Jižní Karolíny

Výroba Boeingu 787 v North Charlestonu. Foto: BoeingVýroba Boeingu 787 v North Charlestonu. Foto: Boeing

Boeing vysvětluje konec výroby v hlavním závodě snižováním nákladů a slabší poptávkou.

Výrobce letecké techniky Boeing bude vyrábět svůj aktuálně nejúspěšnější dálkový letoun na jediném místě. Po měsících spekulací vedení firmy rozhodlo o ukončení výroby modelu 787 Dreamliner v Seattlu. Nové dreamlinery bude montovat pouze ve svém závodě v North Charlestonu v Jižní Karolíně.

Boeing v tiskové zprávě uvedl, že k přesunu dojde v polovině příštího roku. Firma krok vysvětluje úspornými opatřeními v reakci na současnou situaci na trhu letecké dopravy. Dosud se letadlo kromě Jižní Karolíny vyrábí v Everettu na okraji Seattlu ve státě Washington.

„Za úspěch Boeingu 787 vděčíme hlavně skvělému týmu v Everettu. Pro zajištění dlouhodobé úspěšnosti tohoto modelu ale musíme přesunout výrobu na jediné místo,“ řekl šéf divize osobních letadel Boeingu Stan Deal. Hlavní závod Boeingu v Everettu se bude dál zabývat výrobou modelů 737, 747, 767 a 777.

Závod v Jižní Karolíně byl otevřen v roce 2010, vyrábí se v něm i největší model dreamlineru 787-10. Loni se produkce z Jižní Karolíny dostala do hledáčku médií kvůli kritice řady zákazníků, kteří si stěžovali na problémy s kvalitou právě z nové továrny.

Boeing zatím neuvedl, kolik lidí bude muset v Everettu propustit. Ve firmě jde o citlivé téma: Everett je dlouhodobým centrem výroby osobních letadel a části produkce se musí zbavit. Boeing se pro vybudování továrny v Jižní Karolíně rozhodl před lety nejen kvůli rostoucí poptávce po letadlech, ale také kvůli problémům s odbory v Everettu.

Model 787 se vyrábí od roku 2010, letos v dubnu překonal Boeing hranici tisíce vyrobených kusů.

Tagy 787 boeing Boeing 787 Boeing 787 Dreamliner Everett North Charleston Top
17 komentářů