Arriva si pronajala do roku 2029 desira po RegioJetu, kupuje 12 jednotek Stadler GTW

Společnost Arriva vlaky bude v Česku jezdit s dalšími jednotkami Siemens Desiro. S vlakovou „půjčovnou“ Alpha Trains se dohodla na

Společnost Arriva vlaky bude v Česku jezdit s dalšími jednotkami Siemens Desiro. S vlakovou „půjčovnou“ Alpha Trains se dohodla na pronájmu pěti jednotek od prosince letošního roku. Dosud jezdí na Slovensku pro RegioJet na trati z Bratislavy do Komárna. Současně Arriva oznámila nákup 12 motorových jednotek Stadler GTW (řada 646).

Kontrakt oznámily Alpha Trains v tiskové zprávě.  Pronájem je na devět let. Podle generálního ředitele Arrivy Daniela Adamky je nasadí hlavně na tratě v Libereckém kraji na lince z Liberce do Staré Paky. Zde sice již jednotky Siemens Desiro jezdí, jsou ale zapůjčené od Deutsche Bahn. „Část vracíme DB, část přesuneme na pražskou Městskou linku,“ řekla Adamka.

Pro Alpha Trains jde o první kontrakt v České republice. Firma patří mezi velké pronajímatele železniční techniky, ve svém vlastnictví má 800 lokomotiv a jednotek. Působí v sedmnácti zemích.

RegioJetu na lince z Bratislavy do Komárna končí letos smlouva se slovenským ministerstvem dopravy. To zatím ještě nevybralo, kdo na trase bude od prosince jezdit. RegioJet je jedním ze zájemců.

Arriva současně oznámila nákup dvanácti jednotek 646. Motorové jednotky Stadler GTW koupily loni od Deutsche Bahn i České dráhy, které je mají na začátku února nasadit v Olomouckém kraji. Arriva je nasadí do Zlínského kraje. „Jezdit by měly postupně do konce příštího roku,“ řekl Adamka. Kde je bude modernizovat, zatím neuvedl. Ve Zlínském kraji nahradí stávající jednotky řady 628 (v případě Arrivy označované jako 845).

Tagy Alpha Trains Arriva vlaky RegioJet Siemens Desiro Stadler GTW Top
62 komentářů