Video: České dráhy vyjely s prvním stadlery pro Olomoucký kraj

Jednotka Stadler GTW v barvách Českých drah pro Olomoucký kraj. Foto: České dráhyJednotka Stadler GTW v barvách Českých drah pro Olomoucký kraj. Foto: České dráhy

České dráhy vyjely poprvé s jednotkami Stadler GTW, které chtějí nasadit v Olomouckém kraji. Cestující by měly začít vozit od

České dráhy vyjely poprvé s jednotkami Stadler GTW, které chtějí nasadit v Olomouckém kraji. Cestující by měly začít vozit od února.

Na kolejích se po částečné modernizaci a opravě objevily téměř těsně rok poté, co České dráhy oznámily jejich nákup. Jde o vozidla, s kterými dříve jezdily Deutsche Bahn. České dráhy původně slibovaly jejich nasazení od prosince, nestihly ale vysoutěžit jejich modernizaci.

Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka aktuálně pracují na zprovoznění čtyř jednotek z dvanácti zakoupených. „Dvě z nich by měly po splnění všech zákonných podmínek vyjet do pravidelného provozu v únoru. První z nich vyjela na zkušební jízdu včera,“ řekl Joklík.

Ve zkušebním provozu se první jednotka objevila daleko mimo Olomoucký kraj – na trati mezi Lysou nad Labem a Všetaty. V Olomouckém kraji budou jezdit zatím s největší pravděpodobností na Hané na trati Olomouc – Drahanovice.

Kdy se na koleje dostanou další jednotky není zatím jasné. České dráhy na sklonku loňského roku vypsaly soutěž na opravu znovu.  Tehdy uvedly, že první dvě vyjedou v lednu. Další jednotky se mají objevit i na dalších tratích v kraji, například do Jeseníku.

V rámci opravy měly dostat jednotky nejen české zabezpečovací zařízení, ale například i nové čalounění sedaček, informační systém, wi-fi nebo elektrické zásuvky. Jde o jednotky řady 646 se 119 sedačkami a místem pro 80 stojících, vyráběly se v letech 2001 a 2002. Vozy jsou nízkopodlažní a klimatizované, jezdily původně na tratích kolem Berlína. České dráhy zaplatily za vlaky 190 milionů korun bez DPH. Modernizace měla vyjít na 300 milionů korun.

Jednotka Stadler GTW v barvách Českých drah pro Olomoucký kraj. Foto: České dráhyJednotka Stadler GTW v barvách Českých drah pro Olomoucký kraj. Foto: České dráhyJednotka Stadler GTW v barvách Ilustrační foto. Jednotka Stadler Českých drah pro Olomoucký kraj. Foto: České dráhyJednotka Stadler GTW v barvách Českých drah pro Olomoucký kraj. Foto: České dráhy

 

Tagy České dráhy Olomoucký kraj Stadler GTW Top
69 komentářů