963 milionů korun. Do nových vozidel pro brněnskou MHD šlo nejvíce peněz v historii

Trolejbusy Škoda 27Tr pro Brno. Pramen: Škoda TransportationTrolejbusy Škoda 27Tr pro Brno. Pramen: Škoda Transportation

Brno letos dokončilo rozsáhlou modernizaci trolejbusů.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) má za sebou rekordní rok podle objemu investic do nových vozidel. Do nákupu nových trolejbusů, tramvají a autobusů letos investoval 963 milionů korun. Celkem DPMB v roce 2022 pořídil 61 nových vozů, 70 procent z celkové investice se podařilo získat z evropských dotací.

Vyplývá to z přehledu, který dopravce zveřejnil na svých stránkách. Letos došlo k dokončení modernizace trolejbusů. K loňským 20 letos nakoupil dalších 20 trolejbusů Škoda 27Tr s cenou 11,95 milionu korun za kus. Zároveň se podnik pustil do programu Mario, kdy v komínských dílnách kompletuje trolejbusy SOR TNS 12. „Letos jsme zkompletovali dva trolejbusy, příští rok plánujeme sestavit dalších 10,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Dlouho očekávanou posilou vozového parku DPMB je obousměrná tramvaj Škoda ForCity Smart 45T. Vůz do zkušebního provozu s cestujícími vyjel poprvé v rámci charitativní jízdy 8. prosince 2022, v běžném provozu je pak od 11. prosince. „Aktuálně žádáme o evropskou dotaci na 15 těchto klimatizovaných a nízkopodlažních vozů. Další budeme pořizovat dle finančních možností,“ dodal Havránek. DPMB sestavil sedm tramvají Drak.

Obnova se týkala i autobusů, postupně do Brna dorazilo i 31 nových klimatizovaných autobusů SOR.

Tagy Dopravní podnik města Brna DPMB
32 komentářů