542 kilometrů opravených tratí, 64 nádraží v rekonstrukci. Správa železnic zveřejnila statistiky za rok 2023

Dokončená rekonstrukce nádraží Praha - Vysočany a trati do Mstětic. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýDokončená rekonstrukce nádraží Praha - Vysočany a trati do Mstětic. Foto: Zdopravy.cz, Jan Nevyhoštěný

Loni bylo zrušeno přes 50 přejezdů.

Správa železnic loni opravila nebo zmodernizovala celkem 542 km tratí. Vyplývá to z dat, které organizace zveřejnila v tiskové zprávě.

Podle infastrukturního správce českou železnici využívá kolem 10 000 vlaků denně. Do listopadu najezdily spoje osobní dopravy zhruba 130 milionů vlakokilometrů, nákladní vlaky urazily přes 32 milionů vlakokilometrů.

Správa železnic loni výrazně pokročila s opravami nádražních budov. V roce 2023 byla dokončena rekonstrukce celkem 37 objektů, 12 oprav pokračovalo a dalších 15 letos zahájila. Nový kabát získávají nejen velké památkově chráněné budovy, ale také objekty na nádražích v menších obcích a městech.

Správa železnic v letošním roce spustila bezpečnostní kampaň Budeš nám chybět, která mimo jiné upozorňovala na bezpečné chování na přejezdech. Opravou nebo modernizací tak prošlo zhruba 400 přejezdů po celém Česku. Více než padesát přejezdů bylo zrušeno.

Cestující stále častěji využívají služeb asistence na nádražích. Mezi zveřejněnými daty jsou i údaje o počtu cestujících, kterým pomáhají zaměstnanci při orientaci na nádraží nebo při nástupu do vlaku pomocí mobilní plošiny. „Odhadujeme, že letos pomůžeme do vlaků zhruba 19 tisícům lidem. Oproti roku 2022 jde téměř o třetinový nárůst,“ uvedla Správa železnic.

Tagy Správa železnic
85 komentářů