Ústecký kraj: Stát schválil provoz Kozí dráhy až do Krupky

Oprava Kozí dráhy. Pramen: Viamont ServisOprava Kozí dráhy. Pramen: Viamont Servis

Kraj plánuje provoz na prodlouženém úseku ještě letos.

Centrální komise Ministerstva dopravy schválila podle tiskové zprávy Ústeckého kraje zprovoznění úseku Kozí dráhy z Telnice do Krupky. Kraj tak uspěl s několikaletým tlakem, kdy Správa železnic znovu otevřela jen úsek z Děčína do Telnice.

Správa železnic nyní finalizuje zadávací dokumentaci a připravuje vypsání výběrového řízení na stavební práce v tomto více jak devítikilometrovém úseku. Předpoklad je, že během druhé půlky června by se mělo začít s pracemi, které potrvají pravděpodobně do konce srpna,“ uvedl kraj v tiskové zprávě. Vyjádření ministerstva dopravy a Správy železnic zjišťujeme.

Nově tak z Telnice vlak pojede do stanice Chlumec, Unčín, Bohosudov zastávka a Krupka město. Kraj požadavek vysvětlovat tím, že prodloužení trati přiblíží návštěvníkům další atraktivní místa včetně například lanovky na Komáří vížku.

Správa železnic ignoruje u Kozí dráhy rozhodnutí úřadu. Vydala stejné rozhodnutí, které jí zrušil

„Nově tak stanice Unčín přiblíží cestující k hradu Kyšperk, stanice Bohosudov zastávka poskytne napojení na lanovou dráhu na Komáří vížku a stanice Krupka město bude novou možností, jak navštívit památkovou zónu, hrad Krupka, naučnou stezku Po stopách horníků, hornickou kulturní krajinu i štolu Starý Martin, která je součástí světového dědictví UNESCO,“ vysvětlil místostarosta Krupky Rostislav Kadlec.

„Jsem velmi rád, že Správa železnic přistupuje k další etapě obnovy Kozí dráhy, je to správný krok k podpoře cestovního ruchu. Ústecký kraj má již objednanou přepravu, dopravce tak může okamžitě po dokončení prací znovuobnovit provoz i v tomto novém úseku. Kozí dráha tak bude ještě letos jezdit z Děčína až do Krupky. Turistická linka je v provozu o víkendech a státních svátcích od konce března do začátku listopadu,“ vysvětluje radní Ústeckého kraje Jan Růžička.

Podle něj se aktuálně pracuje na cyklostezce, která povede podél Kozí dráhy.

Tagy centrální komise ministerstva dopravy Kozí dráha Správa železnic Ústecký kraj
186 komentářů