25 minut už nebude stačit. Ryanair skončí po nákupu větších letadel s krátkými obraty na letištích

Boeing 737-800 letecké společnosti Ryanair po příletu do Pardubic. Foto: Letiště PardubiceBoeing 737-800 letecké společnosti Ryanair po příletu do Pardubic. Foto: Letiště Pardubice

Důvodem je o téměř 40 míst větší kapacita nových letadel.

Ryanair s pořízením nových letadel 737 MAX 10 zruší i jedno ze svých nejstarších vnitřních provozních pravidel. Nechat vystoupit a nastoupit cestující na letišti za 25 minut. Právě krátké obraty letadla se staly jednou z konkurenčních výhod dopravce.

Větší letadla přinesou konec tak krátkého času obratu. „Určitě bude problém obsadit 228 míst za 25 minut, takže tuto minimální dobu nejspíš prodloužíme. Do kolika? Pravděpodobně až 35 minut, i když na takové závěry je ještě příliš brzy. Nemůže to však být příliš dlouhé, protože stále musíme pamatovat na maximální využití letadel,“ řekl šéf Ryanairu Michael O’Leary v rozhovoru pro polský server Fly4free.

Ryanair letos oznámil dohodu s Boeingem na nákup až 300 letadel 737 MAX 10. Zatímco v letadlech 737-800 NG má 189 sedaček, nová letadla budou mít 228 míst. Dopravce si od toho slibuje zvýšení efektivity a rozložení fixních nákladů na více cestujících.

Krátké obraty se staly jedním ze základů úspěchu Ryanairu. Díky tomu stihne za jeden den dopravce naplánovat více letů než jiní dopravci, kteří často běžně nechávají letadlo na zemi hodinu či dvě. Ryanair rychlým otočkám na letištích přizpůsobil vše: zatímco lidé ještě vystupují z letadla, další cestující už bývají na letištní ploše připraveni k urychlenému nástupu do letadla.

Tagy Ryanair
70 komentářů