20 miliard nárůst dluhů a návrat do zisku díky ČD Cargo a VUZ. České dráhy představily výsledky za rok 2022

Motorová jednotka ř. 847 RegioFox. Pramen: České dráhyMotorová jednotka ř. 847 RegioFox. Pramen: České dráhy

Data za rok 2022 i letošní první kvartál ukazují návrat cestujících do vlaků.

Skupina České dráhy se po dvou letech vrátila opět do zisku. Podle mezinárodních účetních standardů dosáhl výsledek hospodaření 396 milionů korun. Na návratu do černých čísel má zásluhu především zisk dceřiných společností ČD Cargo a Výzkumný Ústav Železniční (VUZ). Konec pandemických opatření přinesl nárůst počtu cestujících. Vyplývá to z dnes zveřejněné výroční zprávy.

České dráhy v loňském roce přepravily 157 milionů zákazníků, to je o 36 milionů více, než v roce předchozím. Přepravní výkon loni dosáhl 7,7 miliard osobokilometrů a průměrná cestovní vzdálenost stoupla na 49 kilometrů, což bylo dokonce více než v předcovidovém roce 2019. Osobní doprava přesto zůstala loni ve ztrátě, došlo však k výraznému meziročnímu zlepšení. Ze ztráty 2,58 miliardy na 180 milionů korun. ČD Cargo vydělalo 310 milionů korun, Výzkumný Ústav Železniční (VUZ) 296 milionů korun.

Po dvou letech ztrát kvůli pandemii COVID-19 a následném prudkém zdražení vstupů byl právě návrat lidí k cestování vlaky hlavním předpokladem pro to, aby se národní dopravce přiblížil vyrovnanému hospodaření a skončil v mírném zisku před zdaněním. S ohledem na masivní obnovu vozového parku a dohánění historického investičního dluhu však musíme část finančních prostředků na nové investice získávat z cizích zdrojů,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Zadluženost celé skupiny stoupla loni v poměru dluhu a aktiv z 64,7 % na 70,8 %. V absolutním vyjádření stoupl objem celkových závazků z úvěrů, dluhopisů a leasingu ze 48 na 68 miliard korun. „Obnova vozidlového parku je aktuálně finančně zajištěna loňskou podzimní emisí takzvaných zelených dluhopisů a úvěry od Eurofimy,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

Firma současně oznámila přepravní výsledky za první kvartál letošního roku, počet přepravených cestujících letos stoupl meziročně o desetinu na 37,7 milionu cestujících.

Tagy České dráhy
101 komentářů