Letiště Pardubice přesměruje začátkem května lety do Prahy, velkou podzimní výluku stále řeší

Letiště Pardubice. Autor: Letiště PardubiceLetiště Pardubice. Autor: Letiště Pardubice

Pardubické letiště využije počátkem května služeb letiště ruzyňského. Armáda totiž ve dnech od 2. do 4. května východočeské letiště uzavře.

Pardubické letiště využije počátkem května služeb letiště ruzyňského. Armáda totiž ve dnech od 2. do 4. května východočeské letiště uzavře.

„Všechny lety budou přesunuty na Letiště Václava Havla Praha-Ruzyně,“ uvedlo dnes pardubické letiště v tiskovém prohlášení. Mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková informaci potvrdila s tím, že Praha odbaví celkem pět zpátečních „pardubických“ letů.

Mnohem složitější situaci ale bude muset společnost East Bohemian Airport, jako provozovatel civilní části letiště, řešit na podzim. Armáda jako majitel se hodlá pustit do oprav ranveje a pojezdových ploch a letiště zavře od začátku října na dva měsíce.

Letiště proto nyní hledá řešení a jedná s dopravci. „Vzniklou situaci dále není možné komentovat s ohledem na probíhající jednání,“ píše se v prohlášení. Pardubický deník už v únoru informoval, že jako náhrada v úvahu připadá i nedaleké letiště v Hradci Králové. To však nemá potřebné zázemí pro odbavení cestujících. Připraveno je i pražské letiště, první jednání už proběhla, rozhodnuto ale ještě není. „Pro Letiště Praha by to neznamenalo žádný kapacitní problém,“ doplnila Janoušková.

Podzimní výluka připadá na slabé období mimo hlavní charterovou sezonu, dotkla by se ale určitě pravidelné linky Ryanairu do Londýna.

Letiště Pardubice se loni odlepilo od hrozivého dna, když odbavilo přes 88 tisíc cestujících. V roce 2016 to bylo 31 tisíc pasažérů, což byl nejhorší výsledek nejméně za posledních deset let. Do Pardubic se loni vrátily ruské cestovní kanceláře, které létají z Petrohradu, Samary, Jekatěrinburgu, Ufy a Kazaně. Letos v únoru zde začal fungovat zcela nový terminál.

Tagy armáda Letiště Pardubice letiště praha
1 komentář