Jednodušší cesta k řidičskému průkazu: bez fotky a na jakýkoliv úřad v zemi

Řidičský průkaz. Foto: Ministerstvo dopravyŘidičský průkaz. Foto: Ministerstvo dopravy

Vydávání řidičských průkazů bude pro veřejnost od 1. července výrazně jednodušší, než dosud. Ministerstvo dopravy a jím ovládaný státní podnik

Vydávání řidičských průkazů bude pro veřejnost od 1. července výrazně jednodušší, než dosud. Ministerstvo dopravy a jím ovládaný státní podnik Cendis dokončuje přípravy na nový systém, který umožní lidem žádat o průkaz v jakékoliv obci s rozšířenou působností a navíc bez nutnosti přijít s vlastní papírovou fotku.

Ministerstvo a Cendis už začalo školit úředníky obcí s rozšířenou působností, jak bude nový systém fungovat. Změnu umožnila novela zákona schválená loni, navrhli ji poslanci za STAN.

Dokončujeme osobní konzultace a návštěvy všech obcí s rozšířenou působností, pracovníci Cendis skutečně jezdí po celé republice a se všemi řeší jejich místní podmínky hlavně kvůli tomu, že současné přepážky bude nutné vybavit fotoaparáty pro pořízení digitálních fotografií – některá pracoviště s tím nebudou mít žádné starosti, na některých je potřeba provést drobné úpravy, aby měla fotografie správné pozadí, správné světlo a podobně,“ řekla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Fotit se přímo na úřadě znají lidé už z žádostí o občanský průkaz nebo cestovní pas. Zatímco v případě pasů a občanských průkazů ministerstvo vnitra kdysi investovalo do digitálních zrcadlovek, každé v hodnotě desítek tisíc korun, teď ministerstvo dopravy koupí podstatně levnější webkamery. Ty pro účely fotky bohatě stačí. Celkové náklady včetně tabletu pro elektronický podpis a propojovací kabely vychází na maximálně 6 tisíc korun za jedno pracoviště.

Někdo se ani na úřadě nebude muset fotit: systém umí prohledat jiné státní databáze a pokud se nechal fotit například na občanský průkaz, použít tuto fotografii. „Cílem je nefotit zbytečně a ušetřit čas žadatelů v případě, že už digitalizovanou fotografii jednou stát má. Jen v případě že by ji ještě neměl, nebo že by se aktuální podoba žadatele výrazně lišila od dostupné fotografie, přišlo by na řadu focení na přepážce,“ dodala Rezková.

Velké usnadnění čeká především ty, kteří například pobývají dlouhodobě jinde, než mají trvalé bydliště. Pokud dosud potřebujete nový řidičský průkaz v Ostravě, protože ve třetím největším městě studujete, ale trvalé bydliště máte v Karlových Varech, museli jste vyrazit na západ Čech. Od 1. července vše vyřešíte v Ostravě nebo kdekoliv jinde. Celkem jde o zhruba pět set pracovišť ve 206 obcích s rozšířenou působností.

Ministerstvo dosud za přípravu a úpravu stávajících systémů zaplatilo zhruba sedm milionů korun.

Tagy řidičské průkazy žádost o řidičský průkaz kdekoliv
7 komentářů