Ukrajinské řidičské průkazy budou uznávat všechny země Evropské unie

Letiště České Budějovice a uprchlíci z Ukrajiny. Pramen: Jihočeský krajLetiště České Budějovice a uprchlíci z Ukrajiny. Pramen: Jihočeský kraj

Členské státy EU budou moci vydávat dočasné řidičské průkazy občanům Ukrajiny, kteří je ztratili nebo jim byly odcizeny.

Všechny členské státy sedmadvacítky dočasně umožní ukrajinským uprchlíkům řídit vozidla s průkazy vydanými na Ukrajině. Vyplývá to z nařízení unie, které je platné od 27. července. Opatření se týká ukrajinských občanů, kteří ve státech EU pobývají na základě takzvané dočasné ochrany a platí po dobu jejího trvání. Oznámilo to dnes ministerstvo dopravy, které novinku označilo za úspěch českého předsednictví v EU.

„Tato evropská legislativa odbourává zbytečnou byrokracii a pomáhá v každodenním životě uprchlíků. Jsem rád, že můžeme i takto pomoci ukrajinským občanům na útěku před válkou,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka. Pro Českou republiku nejde o zásadní okamžitou změnu, ukrajinští řidiči zde mohou jezdit legálně se svými průkazy na základě platných zákonů až rok, pokud odpovídají vzoru řidičského průkazu stanoveného Úmluvou o silničním provozu (Vídeň 1968).

„Za platný ukrajinský řidičský průkaz je považován i ten, jemuž skončila platnost po 1. 1. 2022, pokud k jeho výměně nedošlo z důvodu ozbrojeného konfliktu na Ukrajině,“ uvádí ministerstvo. V delším období by to nicméně mohlo znamenat výměnu až statisíců ukrajinských průkazů.

Od zahájení ruské agrese vůči Ukrajině uprchlo do zemí Evropské unie více než pět milionů ukrajinských občanů. Možnost řídit vozidlo na evropských silnicích bez nutnosti opatřit si nový řidičský průkaz jim podle EU nejen usnadní každodenní život, ale také otevře dveře ke snadnější sociální i ekonomické integraci v hostitelské zemi. Jedná se o všechny vzory řidičských průkazů, které jsou na území Ukrajiny platné.

Další novinkou je, že členské státy budou moci vydávat dočasné řidičské průkazy občanům Ukrajiny, kteří je ztratili nebo jim byly odcizeny, a to tehdy, pokud dojde k jejich ověření například v ukrajinském elektronickém registru řidičských průkazů.

Nařízení rovněž definuje kroky pro získávání osvědčení profesní způsobilosti pro řidiče autobusů a nákladních vozidel a specifické označení těchto dokumentů. Zde budou muset řidiči podstoupit povinnou doplňkovou přípravu ukončenou testem. Vydávání dočasných řidičských průkazů i osvědčení profesní způsobilosti je ale podmíněno přijetím příslušných vnitrostátních právních úprav. Je tedy na rozhodnutí členských států, jestli tyto možnosti do svých národních legislativ zapracují a jaké podmínky vymezí. To se týká i České republiky.

Tagy Evropská unie pomoc Ukrajině řidičské průkazy Ukrajina
16 komentářů