Úřady kolabovaly, stát bude tolerovat propadlé řidičské průkazy

Řidičský průkaz. Foto: Ministerstvo dopravyŘidičský průkaz. Foto: Ministerstvo dopravy

Lidé v minulých dnech stáli na řidičské průkazy několikahodinové fronty. Někde propukly i potyčky.

Stát hasí požár v podobě kolapsu úřadů, které vydávají a prodlužují platnost řidičských průkazů. Ministerstvo dopravy se s ministerstvem vnitra dohodlo na toleranci „prošlých“ řidičských průkazů, kterým za nouzového stavu skončí platnost. Lidé s propadlým průkazem tak mohou dál řídit, na doklad se hledí jako na platný a nehrozí žádné pokuty, oznámilo dnes ministerstvo dopravy.

Jde o reakci na kolaps některých úřadů (především ve velkých městech), kde lidé v minulých dnech stáli na řidičské průkazy několikahodinové fronty. Někde propukly i potyčky. Stát totiž za nouzového stavu omezil úřední hodiny na dva dny v týdnu a pět hodin denně.

„Za předpokladu, že uplynula doba platnosti dokladů (řidičský průkaz; průkaz profesní způsobilosti řidiče) v době trvání nouzového stavu, se hledí na tyto doklady jako na platné, resp. držitelé těchto dokladů nebudou za výkon činnosti realizovaný s dokladem, jenž v době nouzového stavu pozbyl plynutím času své platnosti, v přestupkovém řízení postihováni,“ stojí v metodickém stanovisku ministerstva dopravy, které dnes dostaly obecní úřady obcí s rozšířenou působností a krajské úřady.

Opatření zatím platí na období nouzového stavu a pouze v České republice. Ministerstvo dopravy zároveň jedná s Evropskou komisí o návrhu prodloužení platnosti propadlých řidičských průkazů do 31. března.

Informace o výměně řidičských průkazů od ministerstva dopravy

Pokud vám propadl řidičský průkaz, nemusíte si jej měnit pro cesty po České republice.
Pokud nový doklad potřebujete, využívejte prosím rezervační systémy úřadů.
O řidičský průkaz lze zažádat až 3 měsíce dopředu.
O řidičský průkaz lze zažádat na kterémkoli ORP, jejich mapu naleznete na webu Ministerstva dopravy.
O konci platnosti dokladu se můžou občané nechat nově informovat prostřednictvím Portálu občana.
K výměně je nutné donést platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz. Při podání žádosti již žadatel nepředkládá papírovou fotografii, úředníci pořídí digitální na místě, nebo stáhnou aktuální z registrů vedených ministerstvem vnitra.
Pokud řidič požádá o vydání dokladu do 5 pracovních dnů, bude ho výměna stát 700 korun. Standardní výměna je výměna zdarma; zákonná lhůta je do 20 dnů, zpravidla do 14 dnů je doklad vyroben.

Tagy Ministerstvo dopravy řidičské průkazy
55 komentářů