ČSAD Havířov nakoupilo pro Havířovsko 23 autobusů Iveco na plyn

Autobus Iveco Crossway Low Entry na zemní plyn. Pramen: IvecoAutobus Iveco Crossway Low Entry na zemní plyn. Pramen: Iveco

Havířov a okolí budou obsluhovat nové autobusy na plyn od Iveca.

Společnost ČSAD Havířov úspěšně uzavřela velký tendr na nákup autobusů na CNG pro oblast Havířovska. Vítězem soutěže se stala ostravská společnost KAR group, která je distributorem autobusů značky Iveco. Informace se objevila ve věstníku veřejných zakázek.

ČSAD Havířov poptávalo 23 autobusů. KAR group mu dodá dvanáctimetrové stroje Iveco Crossway LE za cenu 127,638 milionu korun. Předpoklad při vypisování tendru činil 127,65 milionu. Dopravce na vozidla dostane dotaci z fondu určeného uhelným regionům. Datum dodání je nejpozději do 10. prosince.

Moravskoslezský kraj zadal autobusovou obsluhu Havířovska společnosti ČSAD Havířov letos v dubnu na dalších deset let. Kraj rozdělil Havířovsko na dvě části, ČSAD Havířov bude obsluhovat obě. Desetiletá smlouva se týká větší oblasti, kterou kraj nazval Havířovsko 1.

Druhou oblastí je Havířovsko 2, což je fakticky jen spojení z Ostravy do Havířova. Zde obě strany uzavřely smlouvu pouze na dva roky, neboť kraj chce zavést od prosince 2023 na tuto linku pouze vodíkové autobusy.

ČSAD Havířov patří do uskupení 3ČSAD, které zahrnuje ještě ČSAD Frýdek-Místek a ČSAD Karviná. Celou skupinu před rokem ovládla firma Transdev. Nadnárodní obr vstoupil na český trh teprve v roce 2018 a severní Moravu a Slezsko si zvolil za odrazový můstek. V soutěžích získal hned pět oblastí (Rýmařovsko, Novojičínsko západ, Krnovsko, Bruntálsko, Bílovecko). Další oblasti pak ovládl díky akvizici 3ČSAD. Uskupení 3ČSAD vládne v oblastech Českotěšínsko, Karvinsko, Orlovsko, Frýdlantsko, Hlučínsko, Frýdecko-Místecko a Havířovsko.

Tagy ČSAD Havířov Havířovsko Iveco KAR Group Transdev
12 komentářů