Zakázku na proměnu tramvají T3 na „wany“ v Praze vyhrál Pragoimex

Proměna tramvají na částečně nízkopodlažní vyjde DPP podle smlouvy výrazně dráž, než byla odhadovaná cena.

Společnost Pragoimex promění pro Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) až 65 tramvají T3R.P na T3R.PLF. Za úpravy všech 65 tramvají  na takzvané „wany“ zaplatí DPP až 402 milionů korun.

Vítězství Pragoimexu vyplývá z uzavřeného kontraktu v registru smluv. Cena je nakonec výrazně vyšší než odhadovaná (223 milionů korun). Kompletace jedné tramvaje tak vyjde na více než šest milionů korun. Montáž má podle údajů ve smlouvě proběhnout v Krnovských opravnách a strojírnách.

DPP původně plánoval, že si tramvaje upraví sám. Nakonec se rozhodl uzavřít smlouvu i s Pragoimexem. Ten DPP už dodává i samotné skříně za 226 milionů korun. Modernizace jedné tramvaje tak vyjde na zhruba 10 milionů korun. Už při vypsání soutěže DPP uvedl, že může jít o kombinaci montáže u externí firmy a ve vlastních dílnách.

Modernizace dalších tramvají T3R.P je projekt, o kterém se mluví v Praze několik let. Schválilo ho ještě za bývalého politického vedení města představenstvo v roce 2018. Praha je společně s Ostravou jediným městem v Česku, kde zůstává noční doprava zajišťována tramvajovými linkami. Proměna začala podstatně dříve, skončila v roce 2011. DPP má těchto vozů nyní k dispozici 35, potřebuje jich ale 100.

Na noční spoje nasazuje DPP hlavně vysokopodlažní vozidla, v omezené míře i „wany“. „Je to čistě z pragmatických důvodů, protože k projevům vandalizmu na vozidlech dochází nejčastěji v noci. Na druhé straně je požadavkem POV (Pražská organizace vozíčkářů), Komise Praha bez bariér HMP a ROPIDu zajistit nízkopodlažnost tramvajových spojů i na nočních linkách,“ řekl při vypsání soutěže ředitel oddělení komunikace Daniel Šabík.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Krnovské opravny a strojírny Pragoimex T3R.P T3R.PLF
49 komentářů