Praha předělá 65 tramvají T3 na „wany“, každou za sedm milionů korun

Tramvaj T3R.PLF. Foto: DPPTramvaj T3R.PLF. Foto: DPP

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) chystá velkou modernizaci tramvají T3 na částečně nízkopodlažní vozy T3R.PLF. Po necelém roce zkušebního

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) chystá velkou modernizaci tramvají T3 na částečně nízkopodlažní vozy T3R.PLF. Po necelém roce zkušebního provozu má dnes vzít plán na vědomí dozorčí rada podniku, představenstvo ho už schválilo.

DPP v materiálu uvádí, že modernizace každé tramvaje má vyjít na zhruba sedm milionů korun, předpoklad celkové ceny zakázky činí 455 milionů korun. Konečnou cenu ale přinese až soutěž.

Dopravní podnik investici do „wan“, jak se tramvajím po této úpravě říká, vysvětluje požadavky Prahy a Ropidu na „odstraňování bariér“. Podle důvodové zprávy má DPP do roku 2025 zavést bezbariérovou noční dopravu. „Ve vztahu k jisté problematičnosti (zejména zvýšený vandalismus) noční dopravy je efektivní pořídit potřebná vozidla formou modernizace tramvají T3R.P na částečně nízkopodlažní tramvaje T3R.PLF,“ uvádí materiál, který má redakce deníku Zdopravy.cz k dispozici.

DPP má těchto vozů nyní k dispozici 35, potřebuje jich ale 100. Modernizace skončila v roce 2011, loni ji DPP obnovil a nechal si od Pragoimexu v Krnovských opravnách a strojírnách vyrobit další prototyp.

Modernizované tramvaje má DPP přebírat postupně do roku 2024. Letos chce zahájit veřejnou soutěž na výrobu nízkopodlažního středního článku. Tramvaj bude totiž nízkopodlažní jen částečně v prostředních dveřích, jinak zůstává nadále vysokopodlažní.

Ropid v dopise DPP uvedl, že preferuje nasazení těchto krátkých vozů jen na noční provoz, nikoliv na denní. Zatímco v denním provozu je požadavek na bezbariérový provoz pochopitelný, není úplně jasné, jak velká bude poptávka pro snadný nástup s kočárky či pro seniory v nočním provozu.

Modernizace je ekonomicky velmi efektivní varianta, zejména s ohledem na fakt, že díky úpravám bude vůz bezpečnější a přístupnější pro všechny, kteří mají znesnadněný pohyb. Tramvaj T3 lze navíc považovat za jeden ze symbolů pražské veřejné dopravy,“ řekl loni Petr Dolínek, náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas.

Tagy dpp nízkopodlažnost T3R.PLF tramvaje modernizace
22 komentářů