Zákaz po česku. Správa železnic vybudovala v Pardubicích na nástupišti kuřácký koutek

Kuřácký koutek na nástupišti v Pardubicích. Foto: Roman SvačinaKuřácký koutek na nástupišti v Pardubicích. Foto: Roman Svačina

Podle Správy železnic je místo pro kouření v části nástupiště, kde už neplní funkci pro výstup a nástup do vlaků.

Správa železnic (SŽ) vybudovala v Pardubicích přímo na nástupišti koutek s popelníkem pro kuřáky. Podle zákona o ochraně zdraví před škodlivými látkami je přitom zakázáno na nástupištích kouřit.

Správa železnic ve svém vyjádření uvedla, že jde o reakci na neukázněnost řady kuřáků a porušování zákazu kouření. „Dalo se velmi obtížně postihovat – to pochopitelně vadilo ostatním cestujícím a přinášelo i znečišťování stanice nedopalky. Vnímáme jej tedy jako snahu o přísnější regulaci kouření v prostorách stanice, vyšší ochranu nekuřáků a cestu k větší čistotě veřejných prostor,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Podle něj jsou s tímto řešením pozitivní zkušenosti. „Vyčleněním zón v okrajových částech staveb byli kuřáci odkloněni mimo proud cestujících, využívají určené místo a popelníky a respektují zákaz kouření v prostoru nástupiště,“ uvedl Gavenda.

Deník Zdopravy.cz oslovil kvůli tomuto řešení i ministerstvo zdravotnictví. To od 1. června nebylo schopné po třech urgencích na dotazy odpovědět. Správa železnic se ale domnívá, že zákon neporušuje. Kuřácký koutek je podle jejího názoru sice na nástupišti, ale v místě, které již nástupištěm není. „Nástupiště je jako prostor pro nastupování a vystupování cestujících obecně definované, není-li viditelným značením takový prostor vymezen jinak. Vymezená část stavby sloužící pro nástup a výstup cestujících sahá pouze po vodorovné značení, prostor za ním již funkci nástupiště neplní,“ dodal Gavenda.

Tagy Pardubice hlavní nádraží Správa železnic zákaz kouření zákon o ochraně zdraví před škodlivými látkami
186 komentářů