Správa železnic ukáže výsledek půlmiliardové opravy pardubického „hotelu“, bude z něj školicí centrum

Budova "hotelu" na pardubickém hlavním nádraží po rekonstrukci. Foto: Správa železnicBudova "hotelu" na pardubickém hlavním nádraží po rekonstrukci. Foto: Správa železnic

Jde o první etapu rekonstrukce památkově chráněných budov na pardubickém nádraží.

Správa železnic (SŽ) ukáže poprvé veřejnosti výsledek kompletní renovace budovy bývalého hotelu na hlavním nádraží v Pardubicích. Kromě dnu otevřených dveří naplánovaném na čtvrtek 7. září se lidé do opravené budovy často nedostanou. Bude sloužit jako školicí centrum Správy železnic.

Rozsáhlá oprava památkově chráněné budovy je součástí rekonstrukce budovy pardubického hlavního nádraží. Dokončení rekonstrukce výškové budovy je její 1. etapou, 2. etapa počítá s rekonstrukcí samotné výpravní budovy.

Správa železnic připravuje druhou etapu opravy pardubického hlavního nádraží

Akce začíná ve čtvrtek od 15 hodin, pro vstup je si potřeba rezervovat místo přes speciální portál, místa rychle mizí. „Exteriér i interiér jsme citlivě vrátili do původního stavu, stejně jako bývalé kino nebo oblíbenou restauraci,“ uvedla Správa železnic na svých stránkách. Lidé budou mít možnost si projít restauraci, bufet, budoucí dopravní sál, učebny a pokoje. Součástí bude i prohlídka suterénu, kde bývalo kino Sirius. Nově bude multifunkčním sálem.

Celá oprava památkově chráněné budovy vyšla na 490 milionů korun. Vítězem tendru se stalo sdružení firem Chládek a Tintěra Pardubice a Eurovia CS. Rekonstruovány byly rozvody elektroinstalace, slaboproudu, vzduchotechniky a vytápění. Vyměněna byla okna, keramický fasádní obklad byl nahrazen novým.

Nádraží stojí v místě bývalého cukrovaru, který zničily válečné nálety. Jednu z nejvýznamnějších poválečných funkcionalistických staveb navrhl architekt Karel Řepa společně s Josefem Dandou a Karlem Kalvodou. Státní zakázku projektovali na konci 40. let minulého století, stavební práce trvaly do roku 1958. První vlak přijel 1. května téhož roku.

 

 

 

Tagy pardubice Pardubice hl. n. Pardubice hlavní nádraží Správa železnic
41 komentářů