Z centra Prahy mají zmizet pivní kola už v této sezóně, radní schválili plán je zakázat

Pivní kolo. Foto: Prague Beer BikePivní kolo. Foto: Prague Beer Bike

Praha 1 schválila záměr zákazu provozu takzvaných pivních kol, která se v posledních dvou letech výrazně rozmohla v historickém centru.

Praha 1 schválila záměr zákazu provozu takzvaných pivních kol, která se v posledních dvou letech výrazně rozmohla v historickém centru.

Po značce zakazující vjezd segwayů by tak měla vzniknout nová značka, která znemožní vjezd těchto vozítek. Zatím se řeší dvě možné zóny, kam nebudou moci vjet: buď do zóny se zákazem vozidel nad 3,5 tuny nebo širší oblasti pro vozy nad 6 tun. První zahrnuje hlavně Pražskou památkovou rezervaci na území Prahy 1 a 2, druhá zasahuje i do okolních městských částí a je větší.

„Předchozí politická reprezentace problém odkládala jako neřešitelný i z důvodu nejasného stanoviska ministerstva dopravy. Nám se ve spolupráci s magistrátem podařilo přijít s řešením stanovením maximální šířky kola. Tak zakážeme vjezd do centra všem pivním kolům a současně neomezíme cyklisty nebo dodavatele, kteří na kolech rozvážejí zboží, a motorovou dopravou přetíženému centru výrazně ulevují,“ řekl David Skála, radní pro dopravu městské části Praha 1. Podle něj by mohla zmizet kola z centra už nadcházející sezónu.

Pivní kola začala řešit i minulá vláda na radnici Prahy 1. „Pivní kola jsou turistickou atrakcí, která nám letos obsadila centrum Prahy. Občané si na jejich provoz neustále stěžují, a to jak na hluk a nepořádek, tak i na blokování plynulosti dopravy,“ řekl loni na podzim tehdejší starosta Oldřich Lomecký. Městští strážnici už uživatele pivních kol pokutují za konzumaci alkoholu na veřejném prostranství, nejde ale o systémové řešení

Zákaz měla nová koalice na Praze 1 ve svém volebním programu. Kola považují za projev „alkoturismu“. Praha současně dokončuje i nová pravidla pro takzvaný vizuální smog, tedy všemožné reklamní poutače v historickém centru včetně například takzvaných bublifukářů nebo osob navlečených do plyšového kostýmu zvířat.

Pivní kola se v poslední době stala velmi oblíbenou atrakcí turistů v centru města. Až patnáct většinou nepřipoutaných pasažérů bez přilby na nich při pomalé jízdě popíjí alkohol, který je součástí ceny, a poslouchají hlasitou hudbu. Jedna jízda stojí kolem 350 euro. Aktivitu přitom propaguje na svých stránkách i stát: na stránkách KudyzNudy.cz patřící CzechTourismu.

Tagy Pivní kola Praha 1
28 komentářů