Praha 1 žádá Ťoka, aby pomohl v centru zakázat pivní kola

Pivní kolo. Foto: Prague Beer BikePivní kolo. Foto: Prague Beer Bike

Ke značkám zakazujícím možnost vjezdu segwayů přibude v Praze možná další cedule: zákaz pivních kol. Starosta městské části Praha 1

Ke značkám zakazujícím možnost vjezdu segwayů přibude v Praze možná další cedule: zákaz pivních kol. Starosta městské části Praha 1 Oldřich Lomecký požádal o pomoc ministra dopravy Dana Ťoka, zda by nešlo provoz pivních kol zakázat. Důvodem jsou časté stížnosti občanů.

„Pivní kola jsou turistickou atrakcí, která nám letos obsadila centrum Prahy. Občané si na jejich provoz neustále stěžují, a to jak na hluk a nepořádek, tak i na blokování plynulosti dopravy,“ řekl Lomecký. Podle něj by mělo ministerstvo dopravy novelizovat silniční zákon tak, aby bylo možné jejich provoz zakázka. Podle něj podobně situaci řešili v Amsterdamu.

Městští strážnici už uživatele pivních kol pokutují za konzumaci alkoholu na veřejném prostranství, podle Lomeckého je potřeba ale systémové řešení. „Navíc v úzkých uličkách Prahy 1 velmi často blokují dopravu,“ dodal Lomecký, podle kterého je s provozovateli velmi těžká domluva. „Uvědomuji si, že zákony by neměly být kvůli právní jistotě občanů příliš často novelizovány. Nevidím však jinou cestu, jak zabránit provozu pivních kol v Praze 1 bez toho, aniž bychom měli k dispozici stejnou možnost jako v případě segwayů – tedy zákaz jejich provozu ze strany samosprávy,“ dodal Lomecký.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Zdeňka Neusara splňují pivní kola svoji konstrukcí požadavky vyhlášky na konstrukci vozidel zařazených mezi jízdní kola. „Používání vícekolek není v rozporu s podmínkami silničního provozu a současná legislativa umožňuje postih jejich řidičů. Co se týká provozu tohoto vozidla, tak je možné ho podle zákona provozovat jen na komunikacích, které vyhovují jeho parametrům,“ řekl Neusar. Podle něj dosud s provozem pivních kol, který by souvisel s nehodovostí či překážkou provozu, neřešili žádný problém. 

Obecně by pak takovou případnou místní úpravu silničního provozu, omezující vjezd těchto tzv. „pivních kol“ na některé komunikace, řešila přímo Praha 1, je to plně v její kompetenci,“ dodal Neusar. 

Pivní kola se v poslední době stala velmi oblíbenou atrakcí turistů v centru města. Až patnáct většinou nepřipoutaných pasažérů bez přilby na nich při pomalé jízdě popíjí alkohol, který je součástí ceny, a poslouchají hlasitou hudbu. Jedna jízda stojí kolem 350 euro. Aktivitu přitom propaguje na svých stránkách i stát: na stránkách KudyzNudy.cz patřící CzechTourismu. 

Praha 7 nedávno zakázala provoz těchto kol v letenských sadech.  V parku se objevilo omezení zákazu vjezdu kolům širším, jak 1,2 metru.

Tagy Pivní kola Praha 1
17 komentářů