Magistrát slaví konec opileckého vyřvávání na kolečkách. Zákaz pivních kol stvrdil soud

Pivní kolo v Praze. Pramen: Praha.euPivní kolo v Praze. Pramen: Praha.eu

"Praha má být domovem Pražanů, ne alkoturismu," říká náměstek pro dopravu Scheinherr.

Nejvyšší správní soud (NSS) po více než roce a půl ukončil spor mezi pražským magistrátem a provozovateli pivních kol (tzv. beerbiků). Slavit přitom může magistrát, neboť soud odmítl kasační stížnost provozovatelů a potvrdil tak právo města na zákaz těchto vozítek. Oznámilo to město na svých stránkách.

Vleklou soudní tahanici vyvolal opatření obecné povahy z listopadu 2019, kterým město zakázalo pohyb beerbiků v širším centru města. Konečné vítězství magistrátu přitom nebylo hladké. Provozovatelské firmy Beer Bike Prague, Invester Group Holding, Discover Prague Tours, Stag Adventures a Gwern nejprve u městského soudu loni v květnu uspěly, když soud konstatoval, že magistrát nemůže vydávat zákazy pro komunikace nižších tříd a ve více městských částech najednou. O zákazu tak měly rozhodovat jednotlivé městské části.

Magistrát se proto obrátil s kasační stížností na Nejvyšší správní soud, který argumentaci městského soudu loni v říjnu rozmetal. Věc městskému soudu vrátil k novému projednání, přičemž nižší instance se musela řídit výkladem Nejvyššího správního soudu, což také letos v březnu učinila. Následovala ovšem kasační stížnost provozovatelů kol. NSS ji nyní zamítl, s konečnou platností se tak po části metropole nemohou tato kola pohybovat.

„Pivní kola jsou ponižující pro město jako takové a hlavně pro lidi, kteří zde žijí. Zájmy podnikání s alkoholem nevyhrály a beerbiky v centru jsou nadále jenom vzpomínka. … Praha má být domovem Pražanů, ne alkoturismu. Turistické sezóny už budou bez opileckého vyřvávání na kolečkách,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Opatření se týká konkrétního území a komunikací v městských částech Praha 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 a 10. „Rozsudek Nejvyššího správního soudu znamená, že opatření obecné povahy, které zakazovalo pohyb beerbiků v centru Prahy, bylo vydáno v souladu se zákonem. Zákaz těchto kol tak definitivně platí,“ doplnil advokát Štěpán Holub, který hlavní město u soudu zastupoval.

Tagy Hlavní město Praha Pivní kola soud
61 komentářů