Web nabízí levné letenky z Českých Budějovic a Pardubic, podle ČOI jde o rizikové stránky

Nová podoba letadel airFischer. Foto: airFischerNová podoba letadel airFischer. Foto: airFischer

Firma nabízí letenky z Pardubic či Českých Budějovic od 999 Kč, platit lze jen převodem na účet.

Česká obchodní inspekce (ČOI) zařadila stránky fischerair.eu na seznam rizikových e-shopů. Na stránkách, za kterými má stát podnikatel v cestovním ruchu Václav Fischer, nabízejí nezvykle levné letenky z Pardubic a Českých Budějovic. S oběma letišti sice Fischer jednal, k žádné dohodě ale nedošlo.

„Jako provozovatel webu není uveden nikdo, stránky jsou tedy zcela anonymní a spotřebitel neví, s kým uzavírá kupní smlouvu a vůči komu může nárokovat svá práva. Před nákupem na těchto stránkách Česká obchodní inspekce varuje,“ uvádí ČOI na svých stránkách.

Na stránkách firmy, kde je uveden kontakt na firmu  A.M.F. Aircraftleasing Meier & Fischer GmbH & Co s adresou v bytovém domě v Hamburku, se objevily během víkendu letenky z Českých Budějovic a Pardubic do různých destinací s cenami od 999 Kč. Letenky nelze platit kartou, pouze převodem na účet. Takový postup je v letectví krajně nezvyklý, platba kartou je běžným standardem. V případě krachu poskytovatele letenky zákazník ztrácí běžnou ochranu, kterou má při platbě kartou, a o peníze se může přihlásit jen v insolvenčním řízení.

Provoz přes slovenskou firmu

Rezervační systém přitom vykazuje i další nezvyklé postupy. Například letecký publicista Rosťa Kopecký si objednal letenky z Českých Budějovic na Gran Canarii, přišlo mu potvrzení o rezervaci na let Pardubice – Tenerife.

Ze stránek na prodej letenek není patrné, jak reálné plány firmy na lety z českých letišť jsou. Jisté je, že minimálně v Pardubicích Václav Fischer jednal. K žádné konkrétní dohodě, na základě které by byly potvrzeny časy letů, ale nedošlo. „Se společností proběhlo několik jednání o možné nabídce spolupráce. Jednání byla pouze informativní, bez přesných časových a provozních výstupů,“ uvedla Mária Ministrová z East Bohemian Airport provozující pardubické letiště. Českobudějovické letiště se nechtělo vyjadřovat.

Redakce oslovila již v pondělí firmu na kontaktním e-mailu s dotazem, proč neakceptuje platební karty a jaké jsou plány firmy. Odpověď nedorazila. Včera byla ale redakce Václavem Fischerem zahrnuta do e-mailové komunikace s pardubickým letištěm. „Provoz zajišťuje moje slovenská FISCHER air se sídlem v Bratislavě. Jsem jejím jediným společníkem a jednatelem a se slovensko-českým týmem ve spolupráci se slovenskými úřady činíme vše potřebné k zahájení provozu v únoru,“ uvedl Fischer v e-mailu. Firma nemá licenci pro provozování letecké dopravy (tzv. AOC). Současný postup velmi připomíná situaci z roku 2018.

Václav Fischer o svém návratu do oboru mluví několik let, zatím ale zůstávají jeho plány na papíře. Naposledy před pěti lety podobný web prodával rovněž letenky a skončil označením rizikový.

Na Krétu z Pardubic za 49 eur, lákaly stránky s tváří Václava Fischera. Rizikové, míní ČOI

Tagy Česká obchodní inspekce čoi Fischerair.eu rizikové weby
30 komentářů