Na Krétu z Pardubic za 49 eur, lákaly stránky s tváří Václava Fischera. Rizikové, míní ČOI

Nová podoba letadel airFischer. Foto: airFischerNová podoba letadel airFischer. Foto: airFischer

/AKTUALIZOVÁNO 18:45/ Na první pohled je to lákavá nabídka: z Pardubic na Krétu v létě přímým letem za 49 až

/AKTUALIZOVÁNO 18:45/ Na první pohled je to lákavá nabídka: z Pardubic na Krétu v létě přímým letem za 49 až 75 eur. Levné spojení, které lze koupit ale jen jedním směrem, od středy do čtvrtečního večera nabízely stránky fischervaclav.com, které se prezentují jako nový byznys Václava Fischera. Jen krátce po zveřejnění nabídky zařadila Česká obchodní inspekce (ČOI) stránky mezi rizikové weby. Fischer na dotazy ke svým posledním aktivitám neodpověděl.

Letenky byly v prodeji pouze na období od června do září, vždy s odletem v neděli ve 12 hodin. Dopravcem má být společnost airFischer, kterou podle obchodního rejstříku spoluvlastní právě Václav Fischer.

"Rezervační systém" airFischer. Když ještě běžel.

„Rezervační systém“ airFischer. Když ještě běžel.

AirFischer dosud nemá živnostenské oprávnění na leteckou dopravu a hlavně nevlastní ani provozní certifikát, který by dovolil přepravovat lidi, takzvané AOC. Na webu chybí při nákupu jakékoliv obchodní podmínky. Kdo si letenku koupil, obdržel pouze pdf soubor, který nevypadá vůbec jako letenka, neobsahuje například číslo letu a neporadí si s českou diakritikou.

Zkušenost s nákupem letenky popsal server Lidovky.cz. „Platba odešla i bez ověřovacího kódu, který drtivá většina eshopů používá. Na účtu se koupě letenky objevila jako platba za “elektroniku” do Lucemburska a obratem přišla letenka. Té chyběla diakritika a bylo znát, že společnost, na kterou Fischer v tomto případě vsadil jako na integrátora rezervací, normálně prodává lístky na koncerty,“ popsal server.  Na faktuře byl pak jako prodávající Václav Fischer jako fyzická osoba na berlínské adrese, na které si lze pořídit virtuální sídlo firmy

Rezervační systém běží na německé platformě bookingkit, která se zaměřuje hlavně na prodej lístků na různé akce. Podle toho vypadá samotný formulář při platbě: o pardubickém letišti mluví jako o místě konání. Jako provozovatel webu se na stránkách uvádí Václav Fischer s berlínskou adresou. Kdo zaplatí letenku, peníze skončí u lucemburského MangoPay a dál neznámo kde.

Obchodní podmínky na stránce www.fischervaclav.com

Obchodní podmínky na stránce www.fischervaclav.com

Z pohledu České obchodní inspekce stránky splňují všechny znaky rizikových webů, tedy spotřebiteli je nabízena služba (v tomto případě letenka na rok 2019), aniž by v obchodních podmínkách či kdekoli jinde na webu bylo zřejmé, s kým spotřebitel vlastně uzavírá smlouvu, tedy kdo je provozovatelem, a vůči komu může spotřebitel nárokovat svá práva. Vyžadována je platba kartou předem. Před nákupem na těchto stránkách Česká obchodní inspekce z výše uvedených důvodů nyní varuje,“ řekl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Web proto ČOI zařadila na seznam rizikových stránek. Fröhlich ale zároveň upozornil, že inspekce nemůže v tomto případě spotřebitelům pomoci, v případě neposkytnutí služby se musejí obrátit na orgány činné v trestním řízení. „Nutno však podotknout, že prostředí internetu je značně anonymní a možnosti řešení kriminality tohoto druhu značně komplikované. Spotřebitelům případně doporučujeme kontaktovat banku, která jejich platební kartu vydala, za účelem provedení storno transakce, tzv. chargebacku. Doporučujeme vybírat si takové weby, které mají historii, jsou ověřené a nejsou anonymní,“ dodal Fröhlich

Václav Fischer ani jednatel airFischer Robert Erhart na dotazy více než 24 hodin nereagovali. Komentovat nechtělo údajný start nové linky z Pardubic ani Letiště Pardubice. Ve čtvrtek večer možnost nákupu letenek server vypnul.

Cena při pokusu o rezervaci na www.fischervaclav.com záhadně stoupla ze 75 euro na 124 euro.

Cena při pokusu o rezervaci na www.fischervaclav.com záhadně stoupla ze 75 euro na 124 euro.

Václav Fischer oznámil svůj návrat do leteckého byznysu letos na přelomu září a října při kampani už bývalé senátorky za ANO Evy Sykové. Start prodeje několikrát posunul. Na webu airFischer mluví o listopadu, na stránkách fischervaclav.com o 12. prosinci. Během listopadu začal krátce prodávat nezvykle levné pobyty v rakouských Alpách, nabídka záhy zmizela.

Zatím nejviditelnějším krokem nové aerolinky tak je vizualizace Boeingu 737-800 v barvách, ve kterých chce aerolinka létat. Letadlo ukazuje s českými registračními značkami, v listopadu ale Úřad civilního letectví uvedl, že ho dosud zástupci aerolinky nekontaktovali. Zkusili to ale už na Slovensku na tamější obdobě ÚCL, na Dopravnom úradě. „Proběhlo jednání se zástupci jmenované společnosti za účelem prezentace podmínek, požadavků a postupů pro vydání osvědčení leteckého provozovatele v souladu s platnou legislativou Evropské unie a Slovenské republiky,“ uvedla mluvčí Úradu Eva Oravcová.

Václav Fischer byl v Česku naposledy v cestovním byznysu spojován s případem cestovní kanceláře Tomi Tour. I když byl v případě později zkrachovalé cestovky oficiálně jen tváří firmy, v rámci insolvence vyšlo najevo, že v roce 2005 převedl na svého tehdejšího přítele Lubomíra Jantulu know-how na chod cestovní kanceláře za 19 milionů korun. V roce 2009 v rozhovoru pro časopis Reflex uvedl, že z Česka odchází a už tu nebude podnikat.

Fischer v pátek v podvečer přepnul stránky airfischer.com a fischervaclav.com na svůj blog. V něm uvedl,  že německá firma, která na jeho stránky implementuje systém na online systém poukázek, omylem zveřejnila letenku z Pardubic na Krétu.

Tagy airFischer Česká obchodní inspekce Letiště Pardubice rizikové weby Václav Fischer www.fischervaclav.com
14 komentářů