Ve Zlíně a Otrokovicích půjde od příštího roku platit jízdné kartou

Trolejbus dopravce DSZO na nádraží v Otrokovicích. Foto: Jan Meichsner / Zdopravy.czTrolejbus dopravce DSZO na nádraží v Otrokovicích. Foto: Jan Meichsner / Zdopravy.cz

Zpoždění vzniklo průtahy v soutěži na odbavovací systém.

Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO) umožní od příštího roku cestujícím využít k úhradě jízdy v rámci MHD platební kartu. Zavedení služby běžné v řadě jiných měst oddalovaly spory dodavatelů těchto systémů ve veřejné soutěži.

Po půlroce průtahů od výběru vítěze podepsala již DSZO smlouvu na dodávku nového odbavovacího systému za 14 milionů korun se společností Future technologies z Brna. Nový systém umožní platbu jednotlivého jízdného bezkontaktní bankovní kartou (může být nahrána v mobilu, hodinkách apod.). Terminály budou umístěny ve vozidlech MHD u všech dveří. Při přepravní kontrole prokáže cestující zaplacení jízdného svou bankovní kartou, kterou přiloží k revizorově čtečce.

Ponecháme našim zákazníkům i možnost využívat nadále papírové jízdenky nebo SMS jízdenky, ale podle zkušeností z jiných dopravních podniků očekáváme, že většina cestujících dá brzy přednost platbě kartou. Naše terminály ve vozidlech budou mít navíc schopnost číst informace také z krajské dopravní karty Zetka, což umožní pozdější integraci MHD do systému IDZK – Integrované dopravy Zlínského kraje,“ upřesnil ředitel DSZO Josef Kocháň.

Nové terminály pro bezhotovostní platby jízdného bezkontaktními bankovními kartami mají být podle uzavřené smlouvy instalovány do trolejbusů a autobusů ve Zlíně a Otrokovicích v období od února do května 2024.

V březnu 2024 má být zprovozněn také e-shop. Ten umožní veřejnosti nakupovat na internetu, bez nutnosti návštěvy „kamenného“ pracoviště předprodeje jízdenek, rovněž kupony časového jízdného. Bankovní karty zákazníků se tak stanou nositelem informace také o platném časovém jízdném. Kromě toho e-shop umožní vytisknout bezhotovostně pořízené a na kartu nahrané jízdenky i v papírové formě – například pro založení do účetnictví.

Tagy bezkontaktní platby v MHD Dopravní společnost Zlín - Otrokovice DSZO
12 komentářů