V Paříži staví první visutou lanovku, ukázali podobu nových kabinek

Lanovka v Paříži: Île-de-France MobilitésLanovka v Paříži: Île-de-France Mobilités

Otevření se chystá na rok 2025.

Paříž po vzoru jiných velkých měst doplní nabídku veřejné hromadné dopravy o lanovku. První vzniká na jihovýchodě pařížské aglomerace. Jezdit má od roku 2025.
První přípravné práce začaly již loni na podzim, letos v létě organizátor dopravy Île-de-France Mobilités představil první prototyp lanovky. Výstavbu má na starosti společnost Dopplemayr, provozovatelem bude Transdev.
Na 4,5 kilometru dlouhé trase vznikne celkem pět stanic. Povede od stanice metra 8 Creteil – Pointe du Lac do Bois Matar.
Jezdit na ní bude 105 gondol, každá pojme 10 cestujících. Za den má lanovka zvládnout přepravit 11 tisíc cestujících. Na budování se podílí Île-de-France Mobilités, departement Val de Marne a francouzská vláda. Celkové náklady jsou 125 milionů eur.
Kompletní informace o novém projektu jsou zde.
Podoba nové lanovky v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésPodoba nové lanovky v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésLanovka v Paříži:  Île-de-France MobilitésTrasa lanovky v Paříži:  Île-de-France MobilitésPodoba nové lanovky v Paříži. Foto: Île-de-France Mobilités
Tagy Ile-de-France Mobilités Paříž
3 komentáře