V Pardubicích u nádraží má vzniknout soukromý parkovací dům pro 600 aut

Nový parkovací dům v Pardubicích má vyrůst u Terminálu B, který nyní slouží jako autobusové nádraží pro meziměstské linky. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNový parkovací dům v Pardubicích má vyrůst u Terminálu B, který nyní slouží jako autobusové nádraží pro meziměstské linky. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

K autobusovému nádraží pro regionální linky by se měla přesunout i parkovací místa K+R.

Společnost Eurobit Real chce v Pardubicích u hlavního nádraží vybudovat nový parkovací dům. Stát má u Terminálu B, který vznikl v těsném sousedství železniční stanice a slouží pro provoz regionálních autobusů.

Plány podpořili zastupitelé tento týden na svém zasedání. Podle vyjádření města bude jeho role především koordinační, jelikož bude potřeba vypořádat majetkoprávní vztahy, aby mohla výstavba domu začít. Pomoci má také vypořádat s dotačními podmínkami.

Vzhledem k tomu, že záměr parkovacího domu zčásti zasahuje do pozemků Terminálu B, které by vzhledem k poskytnuté dotaci neměly být zasáhnuty jiným projektem, budeme s poskytovatelem této dotace jednat o změně rozsahu dotačního projektu, neboť tím nedojde ke snížení počtu závazných indikátorů nutných k získání dotace. S investorem budeme dále spolupracovat na zpracování relevantního dopravního modelu, který je v této oblasti nezbytný,“ řekl primátor Jan Nadrchal.

Součástí projektu je i vybudování 33 stání pro krátké zastavení v režimu K+R. Ta jsou nyní u Terminálu A. Aby však byly eliminovány případné kolize osobní dopravy a autobusů vyjíždějících a vjíždějících na Terminál B, mohou být tato stání nově k dispozici právě v budoucím parkovacím domě.

Nový parkovací dům má pojmout zhruba 600 aut. Řada zastupitelů projekt nepodpořila. Považovali ho za dopravně a architektonicky nepřipravený. „Současný architektonický návrh je obyčejná krabice, místo u nádraží nepovažuji za žádnou periferii. Naopak, jedná se o vstup do našeho města pro tisíce lidí denně, očekával bych reprezentativní stavbu,“ uvedl například zastupitel Vít Ulrych (Spolu/KDU-ČSL).

Tagy pardubice parkovací dům
19 komentářů