V Ostravě vznikne svérázný parkovací dům. „Technicky nerealizovatelné,“ tepaly firmy chaos v dokumentaci

Vizualizace připravovaného parkovacího domu u Krajského úřadu v Ostravě. Zdroj: PROJEKTSTUDIO EUCZVizualizace připravovaného parkovacího domu u Krajského úřadu v Ostravě. Zdroj: PROJEKTSTUDIO EUCZ

Dokumentace pro povolení stavby byla podle firem nedostatečná a staticky nevyhovující.

V sousedství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě začne výstavba nového parkovacího domu pro 600 aut. Hotovo by mělo být v závěru příštího roku. Náklady na stavbu dosahují 400 milionů korun bez DPH, zhotovitelem bude firma IPS Třinec.

Objekt vyroste v místě stávajícího povrchového parkoviště s kapacitou 77 míst. Parkování nabídne návštěvníkům krajského úřadu, nové koncertní síně i okolních administrativních budov. Do lokality by se mělo v budoucnu rozšířit centrum města, o kousek vedle se připravuje například nová vědecká knihovna, známá jako Černá kostka.

Architektonický návrh a projektovou dokumentaci vypracovalo Projektstudio EUCZ. Zvítězilo v architektonické soutěži vyhlášené v roce 2019. Nosná konstrukce budovy je navržena z monolitického železobetonu s nepravidelným obrysem.

Nový parkovací dům bude mít dvě podzemní a osm nadzemních podlaží, počítá se s propojením třemi vertikálními jádry s výtahy a schodišti. Chybět nebudou dvě rychlonabíječky, deset wallboxů a dvacet cykloboxů. Tři z nich budou vybaveny nabíječkou pro elektrokola.

„Parkovací dům je principiálně dlouhá rampa, po jejímž obvodu jsou kontinuálně rozmístěna parkovací stání. Tato rampa má vodorovná i šikmá stání ve sklonu, což dovoluje maximální využití prostor pro parkování a eliminaci provozních komunikací,“ vysvětlil náměstek primátora Ostravy pro investice a dopravu Břetislav Riger.

Řidiči se v budově budou pohybovat po spirále a obsazování parkovacích míst tak bude podle Rigera efektivní. V parkovacím domě vznikne cesta pro pěší, která povede vnitřním atriem až na střechu domu, kde je plánováno multifunkční hřiště.

Ve druhém podzemním podlaží bude situováno kromě parkování také provozní zázemí, retenční nádrž a sociální zařízení pro parkovací dům. Přesahy střech i horní střešní krajina budou řešeny jako zelené střechy. Ze všech ploch je jímána voda do retenční nádrže, která je zde přiznána a slouží pro závlahu. Má zlepšit mikroklima a regulovat teplotu. Fasádu budou tvořit bezpečnostní nerezové sítě s popínavou zelení.

Vizualizace připravovaného parkovacího domu u Krajského úřadu v Ostravě. Zdroj: PROJEKTSTUDIO EUCZVizualizace Vizualizace připravovaného parkovacího domu u Krajského úřadu v Ostravě.
Zdroj: PROJEKTSTUDIO EUCZVizualizace připravovaného parkovacího domu u Krajského úřadu v Ostravě. Zdroj: PROJEKTSTUDIO EUCZ

Pochybnosti nad realizovatelností

Částka, za kterou firma parkovací dům postaví, sice přesahuje původní udávanou cenu z roku 2019 o téměř 50 milionů korun, ještě před rokem však měla podle tehdejší náměstkyně primátora Zuzany Bajgarové stavba vyjít až na 600 milionů korun bez DPH. To by bylo o 200 milionů korun více, než dnes oznámená finální cena.

Stavební firmu začalo město soutěžit zkraje loňského roku. Jak upozornil blog Mssstavby.cz, termín pro odevzdání nabídek se několikrát posouval.

„Městu zároveň dorazily další dotazy uchazečů, kterých je celkově už 225. Z některých dotazů je navíc patrné, že části stavby jsou v současném technickém navržení nerealizovatelné. Dle některých dotazů je rovněž patrné, že navržená stavba nevyhovuje ani po statické stránce. Podklady pro dodavatele jsou zmatečné a vzájemně si odporují,“ napsaly v červenci Msstavby.cz, podle kterých byl návrh stavby měněn během probíhajícího stavebního řízení.

To vyplývá i z nejnovějších vizualizací, které jsou oproti těm původním pozměněné.

Vizualizace připravovaného parkovacího domu u Krajského úřadu v Ostravě.
Zdroj: fajnOVAVizualizace připravovaného parkovacího domu u Krajského úřadu v Ostravě. Zdroj: fajnOVAVizualizace připravovaného parkovacího domu u Krajského úřadu v Ostravě. Zdroj: fajnOVA

„Dokumentace pro povolení stavby je nedostatečná a vlastně i staticky nevyhovující. Připomeňme také fakt, že dodavatel má převzít staveniště do 10 dnů od podpisu smlouvy,“ konstatují autoři blogu.

Město parkovacích domů

Pravděpodobně v dubnu se v Ostravě dokončí další parkovací dům. Tentokrát půjde o sedmipatrový objekt za 487 milionů korun, vyrůstá u Městské nemocnice Ostrava a nabídne 465 stání. V loňském roce se pak v moravskoslezské metropoli dokončil parkovací dům u zoo a parkoviště pod budovou Ostravské univerzity na Černé louce.

Návštěvníkům už slouží také rozšíření P+R parkoviště v rámci terminálu Hranečník a pokračuje rovněž výstavba druhého parkovacího objektu u Domu kultury Poklad. První parkovací dům tam řidiči využívají již od roku 2022. Dále se připravují parkovací domy za katedrálou v historickém jádru města a u Fakultní nemocnice v Porubě.

Tagy ostrava parkovací dům parkovací dům u Krajského úřadu
44 komentářů