V Davli začala stavba prvního veřejného přístaviště mezi Prahou a Slapy

Budoucí přístaviště Davle, vizualizace. Pramen: ŘVCBudoucí přístaviště Davle, vizualizace. Pramen: ŘVC

Přístaviště bude mít podobu plovoucího mola pro deset plavidel, která se zde budou moci zdarma vyvázat až na 48 hodin.

Na Vltavě v Davli se rozběhly práce na výstavbě veřejného přístaviště pro rekreační plavidla. Zakázku od Ředitelství vodních cest (ŘVC) získala Labská, strojní a stavební společnost, cena činí 19,8 milionu korun. Přístaviště bude mít podobu plovoucího mola pro deset plavidel, která se zde budou moci zdarma vyvázat až na 48 hodin.

Přístaviště bude dokončeno letos v listopadu 2023, plavidlům začne sloužit v dubnu příštího roku. Jde o první veřejné přístaviště pro rekreační plavidla mezi Prahou a Slapskou přehradou. Dosud jsou v tomto úseku řeky možnosti přistání omezené na několik soukromých mol.

„Přístaviště nabídne vyvázání s pohodlným a bezpečným přístupem na břeh pro návštěvu městyse i pro přenocování. Mimo plavební sezónu a při zastavení plavby nebudou u mola stát žádná plavidla a výložníky budou sklopeny, aby netvořily žádnou překážku v proudu řeky,“ doplnil šéf ŘVC Lubomír Fojtů.

Stavba přístaviště Davle (duben 2023). Pramen: ŘVCBudoucí přístaviště Davle, vizualizace. Pramen: ŘVCBudoucí přístaviště Davle, vizualizace. Pramen: ŘVCStavba přístaviště Davle (duben 2023). Pramen: ŘVCStavba přístaviště Davle (duben 2023). Pramen: ŘVC

Přístaviště bude na pravém břehu po proudu od historického mostu, vedle nádraží, v blízkosti centra obce. Plovoucí molo s dřevěnou palubou bude mít délku 52 metrů a šířku 2,5 metru. K hlavnímu molu bude připevněno pět šikmých výložníků, které umožní vyvázání deseti plavidel o maximální délce 20 metrů. Odběr vody a elektřiny do plavidel bude zajištěn skrze tři odběrné sloupky.

Na stavbě budou až do konce května probíhat pouze práce na výstavbě kotevních bloků na břehu a inženýrských sítí. Výroba nosné konstrukce plovoucího mola s železobetonovými plováky bude probíhat v dílnách mimo Davli, vlastní osazení plovoucího mola na místo proběhne koncem léta.

Tagy přístaviště Davle rekreační plavba ŘVC Vltava
Žádné komentáře