V Davli se otevřelo nové veřejné přístaviště, první mezi Prahou a Slapy

Nové veřejné přístaviště Davle. Pramen: ŘVCNové veřejné přístaviště Davle. Pramen: ŘVC

Přístaviště v Davli má podobu 52 metrů dlouhého plovoucího mola s pěti výložníky nastavenými šikmo proti proudu.

Posádky rekreačních plavidel na Vltavě nad Prahou mají ode dneška možnost přistát v Davli. Ředitelství vodních cest (ŘVC) zde zbudovalo (a dnes otevřelo) veřejné přístaviště. Jde o první přístaviště veřejné sítě mezi Prahou a Slapy. Možnost zastavení měli dosud vodní turisté jen v soukromém přístavišti v Měchenicích a u několika dalších soukromých mol.

Přístaviště v Davli má podobu 52 metrů dlouhého plovoucího mola s pěti výložníky nastavenými šikmo proti proudu. Místo je zde pro deset plavidel o maximální délce 20 metrů. Pro rekreační lodě jsou k dispozici přípojky elektrické energie a pitné vody ze sloupků na mole. To bude sloužit ke stání do 48 hodin zdarma, bude tak možné zde přespat. Přístaviště je na pravém břehu po proudu od historického mostu, vedle nádraží, v blízkosti centra obce.

„Molo je koncipováno podobně jako řada dalších přístavišť, které jsme budovali pro Ředitelství vodních cest na Labi. Mimo plavební sezónu a při zastavení plavby nebudou u mola stát žádná plavidla a výložníky budou sklopeny, aby netvořily překážku v proudu řeky. Bezpečně tak přístaviště na místě přečká i největší povodně,“ doplnil Roman Krupička z Labské, strojní a stavební společnosti, která přístaviště postavila.

Stavební náklady ve výši 29 milionů korun s DPH pokryl Státní fond dopravní infrastruktury.

Nové veřejné přístaviště Davle. Pramen: ŘVCNové veřejné přístaviště Davle. Pramen: ŘVCNové veřejné přístaviště Davle. Pramen: ŘVCNové veřejné přístaviště Davle. Pramen: ŘVCNové veřejné přístaviště Davle. Pramen: ŘVCStavba přístaviště Davle (říjen 2023). Pramen: ŘVCStavba přístaviště Davle (říjen 2023). Pramen: ŘVCStavba přístaviště Davle (říjen 2023). Pramen: ŘVC
Tagy přístaviště Davle rekreační plavba ŘVC Vltava
13 komentářů