Obrazem: Na stavbě přístaviště v Davli byly usazeny plovoucí pontony

Stavba přístaviště Davle (říjen 2023). Pramen: ŘVCStavba přístaviště Davle (říjen 2023). Pramen: ŘVC

Jde o první veřejné přístaviště pro rekreační plavidla na Vltavě mezi Prahou a Slapskou přehradou.

Stavba veřejného přístaviště pro malá plavidla v Davli dospěla po půl roce do finále. Na řeku byly usazeny železobetonové plováky, které tvoří základ přístavního mola. Oznámilo to Ředitelství vodních cest (ŘVC). Plováky i konstrukce mola vznikly mimo staveniště v dílnách.

Přístaviště má být hotové do konce tohoto roku, plavidlům začne sloužit v dubnu příštího roku. Jde o první veřejné přístaviště pro rekreační plavidla na Vltavě mezi Prahou a Slapskou přehradou. Dosud jsou v tomto úseku řeky možnosti přistání omezené na několik soukromých mol.

Přístaviště vzniká od dubna na pravém břehu řeky po proudu od historického mostu, vedle nádraží, v blízkosti centra obce. Plovoucí molo s dřevěnou palubou bude mít délku 52 metrů a šířku 2,5 metru.

K hlavnímu molu bude připevněno pět šikmých výložníků, které umožní vyvázání deseti plavidel o maximální délce 20 metrů. Odběr vody a elektřiny do plavidel bude zajištěn skrze tři odběrné sloupky. Plavidla se budou moci vyvázat zdarma až na 48 hodin.

Zakázku od Ředitelství vodních cest (ŘVC) získala Labská, strojní a stavební společnost, cena činí 19,8 milionu korun.

Stavba přístaviště Davle (říjen 2023). Pramen: ŘVCStavba přístaviště Davle (říjen 2023). Pramen: ŘVCStavba přístaviště Davle (říjen 2023). Pramen: ŘVCBudoucí přístaviště Davle, vizualizace. Pramen: ŘVCBudoucí přístaviště Davle, vizualizace. Pramen: ŘVCStavba přístaviště Davle (duben 2023). Pramen: ŘVC
Tagy přístaviště Davle rekreační plavba ŘVC Vltava
1 komentář