V Brně letos skončí pravidelný provoz tramvají K2, jezdí poslední kus

Brněnská tramvaj Tatra K2 v zastávce Hlavní nádraží. Foto: PatrikPaprika / Wikimedia CommonsBrněnská tramvaj Tatra K2 v zastávce Hlavní nádraží. Foto: PatrikPaprika / Wikimedia Commons

K vyřazení má dojít ve druhém pololetí.

Letošní rok je posledním, kdy Brnem ještě jezdí tramvaj typu K2. Z původních 135 kusů zbyla jediná a dopravní podnik předpokládá, že ji z provozu vyřadí ve druhém pololetí, řekla ČTK mluvčí podniku Hana Tomaštíková. Příznivci městské dopravy se podle ní mohou těšit na oficiální rozlučku, jak už se v Brně stalo při ukončování provozu různých typů dopravních prostředků zvykem.

„V provozu už je pouze jediná tramvaj K2 s evidenčním číslem 1080. Nicméně fanoušci se úplného odchodu tohoto typu obávat nemusejí, protože máme jednu ve flotile našich retrovozidel, kterou přes léto o víkendech nasazujeme například na linku 10,“ řekla Tomaštíková. Jedna je také přestavěná na pivní tramvaj.

Tramvaj K2 je společně s typem T3 symbolem brněnské MHD v posledních 50 letech. V žádném jiném dopravním podniku v Československu jich nejezdilo více a v Česku je Brno posledním, kde ještě jezdí.

Dohromady jich dopravní podnik odebral v letech 1967 až 1983 od Tatry ČKD Smíchov 135 a většina jich přežila po různých modernizacích rok 2000. První větší vyřazování nastalo v letech 1989 a 1990, potom až po roce 2007, kdy dopravní podnik začal kompletovat tramvaje Vario LF2 s obdobnou kapacitou. Definitivní konec tohoto typu je spojený s tramvajemi Drak, které si dopravní podnik montuje také sám od roku 2020.

Zatímco vyřazování některých typů trolejbusů a zejména autobusů je v posledních letech poměrně běžné, tramvaje jako kolejová vozidla vydrží v provozu výrazně déle, i přes 40 let. Vyřazení typu K2 a v budoucích letech typu T3 je proto poměrně přelomovou událostí.

Tagy ČKD K2 Dopravní podnik města Brna DPMB tramvaj Tatra K2
39 komentářů