Ústí nad Labem ubralo jeden jízdní pruh v ulici na střekovské sídliště, po 4 letech je hotový i podchod

Nová ulice u sídliště Kamenný vrch. Foto: Město Ústí nad LabemNová ulice u sídliště Kamenný vrch. Foto: Město Ústí nad Labem

Akce za pět milionů má zvýšit bezpečnost chodců.

V Ústí nad Labem je od konce týdne opět plně v provozu Nová ulice, která vede na střekovské sídliště Kamenný vrch na pravém břehu Labe. Zásadní změnou pro řidiče je ubrání jednoho jízdního pruhu: namísto tří (2 nahoru, jeden dolů) jsou nyní už jen dva jízdní pruhy. Po čtyřech letech je také dokončena oprava podchodu.

O dokončení oprav informovalo město v tiskové zprávě. Samotná revitalizace ulice Nová probíhala od dubna letošního roku. Město si od celé akce slibuje i zvýšení bezpečnosti chodců.

Stavba měla za úkol zřídit místo pro bezpečné přecházení u zastávky MHD Kamenný vrch škola přes ulici Novou u zastávky MHD Kamenný vrch na Střekově, a s tím související úpravu vodorovného dopravního značení v části ulice Nová a v přiléhajících křižovatkách. Součástí stavby je i doplnění veřejného osvětlení na místě přecházení pro chodce.

Proměna zastávek MHD

Zřízen byl nově odbočovací pruh v křižovatkách a ochranné ostrůvky. Důvodem byla nutnost úpravy obou přechodů u školy i u krematoria. V souvislosti se zřízením místa pro přecházení u školy musela být přemístěna autobusová zastávka ve směru do centra. Zastaralé autobusové přístřešky na zastávce v obou směrech byly vyměněny. V místě protilehlých zastávek byla ve středovém pruhu osazena betonová zábrana se zábradlím zabraňující přechodu komunikace v potencionálně nebezpečném prostoru o délce 62 m.

Nově byly pro autobusy MHD zřízeny zastávkové zálivy z železobetonové desky, která má vyšší únosnost a menší degradaci než běžný asfaltový povrch. V rámci úprav vodorovného dopravního značení bylo zřízeno také podélné parkování, které je určeno zejména rodičům dětí navštěvujících ZŠ Kamenný Vrch.
Akce město vyšla na více než pět milionů korun. V budoucnu by měly v lokalitě vzniknout ještě pruhy pro cyklisty.

Dokončena je po dlouhé době i oprava podchodu. Původně ho v roce 2018 začala rekonstruovat firma Develop plus, postupovala však v rozporu s projektovou dokumentací. Na stavbě byly podle města velké nedostatky, které společnost ani po upozornění nenapravila. Město proto od smlouvy odstoupilo a firmu pokutovalo. Loni se zastupitelé dohodli, že firmě zaplatí 750 000 korun, tedy zhruba čtvrtinu původní ceny stavby.

Tagy Ústí nad Labem
9 komentářů