Úřad zamítl odvolání soudce proti vyvlastnění pozemků, ŘSD může dostavět křižovatku u D11

Stavba D11 v úseku Smiřice - Jaroměř. Foto: ŘSDStavba D11 v úseku Smiřice - Jaroměř. Foto: ŘSD

ŘSD chce okružní křižovatku dokončit do otevření D11. Kvůli výstavbě se bude po křižovatce jezdit šest týdnů jedním pruhem se světelnou signalizací, osobní auta po objížďce.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je o krok blíže vyřešení problematického místa souvisejícího se stavbou dálnice D11. Krajský úřad Královéhradeckého kraje zamítl odvolání soudce Vrchního soudu Františka Kučery proti vyvlastnění jeho pozemků v blízkosti dálnice D11 u Jaroměře. Jde o pozemky, na kterých ŘSD naplánovalo stavbu okružní křižovatky, která napojí D11 na silnici I/37 a v budoucnu na obchvat Jaroměře.

Na Twitteru to uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. „Pozemek po nabytí právní moci nabude ŘSD a budeme moci okružní křižovatku realizovat,“ uvedl Mátl. Podle záběrů z dronu už ŘSD s přípravou křižovatky začalo. Proti rozhodnutí se již nelze odvolat.

Úřad pozemek již jednou vyvlastnil, soud ale rozhodnutí zrušil. Proto muselo dojít k vyvlastnění znovu. Okružní křižovatka se již staví, ale pouze tam, kde není pozemek soudce. „Dokončit ji chceme ještě do chystaného otevření D11. Kvůli výstavbě tam budeme jezdit více než šest týdnů jedním pruhem se světelnou signalizací, osobní auta po objížďce,“ dodal Mátl.

Loajální občan chce cenu jako za stavební pozemek

Soudce Kučera už dříve uvedl, že mu stát nabízel za parcelu částku v rozmezí od třiceti tisíc do tří set tisíc korun. Nakonec ŘSD nabídlo 30 tisíc Kč. „Požaduji 500 tisíc. Jsem především loajální občan tohoto státu a opravdu nic neblokuju. Už deset let nabízím státu, že mu tento pozemek prodám,“ řekl dříve Kučera. Rozhodnutí úřadů, které má redakce k dispozici, ale naopak mluví o obstrukčním postupu. „Prodává-li někdo státu pozemek pro stavbu silnice, měl by za něj dostat cenu odpovídající stavebnímu pozemku,“ řekl Kučera na jednání jaroměřského zastupitelstva.

Stavba úseku D11 ze Smiřic do Jaroměře začala v květnu 2018, hotovo má být na konci letošního roku. Kompletní informace o průběhu stavby jsou na stránkách ŘSD.

Podle Mátla běží práce na D11 podle harmonogramu a oba úseky z Hradce Králové do Smiřic a ze Smiřic do Jaroměře budou zprovozněny 17. prosince letošního roku.

Tagy D11 D11 Smiřice - Jaroměř I/33 I/37 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
67 komentářů